Impresionanta poveste a prieteniei dintre Robert de Niro și Joe Pesci. „Îi datorez mai mult decât majoritatea oamenilor”

Impresionanta poveste a prieteniei dintre Robert de Niro și Joe Pesci. „Îi datorez mai mult decât majoritatea oamenilor”
Robert de Niro și Joe Pesci sunt mult mai mult decât colegi de breaslă care, de-a lungul timpului, au jucat împreună în filme de mare success. Pe cei doi îi leagă o prietenie de-o viață, iar efectele ei se văd pe ecrane.

Luna aceasta, Joe Pesci a împlinit 80 de ani. Peste câteva luni prietenul său, Robert de Niro va împlini aceeași vârstă frumoasă. Există o chimie aparte între Robert de Niro și Joe Pesci, care au împărțit marele ecran de șase ori de-a lungul carierelor lor, potrivit IMDb. Primul film împreună a însemnat şi consolidarea relației lor. „Raging Bull”, în care joacă rolurile a doi fraţi, a apărut în anul 1980. Povestea din spatele întâlnirii e fabuloasă.

Dar acela a fost momentul în care tânărul Pesci și-a câștigat celebritatea: când a jucat, alături de Robert De Niro, în filmul lui Martin Scorsese. Pesci apărea în rolul fratelui boxerului Jake LaMotta – rol pentru care a și fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Dar cum ambilor le stă bine în filme cu gangsteri, au urmat altele, de mare success. Împreună, cei doi câștigători ai premiului Oscar au produs unele dintre cele mai emblematice filme ale anilor 1990, printre care „Goodfellas” (1995) și apoi „Casino” (1995). De fapt, atât De Niro, cât și Pesci au câștigat premiile Oscar pentru filmele în care au jucat împreună – Pesci pentru „Goodfellas” și De Niro pentru „Raging Bull”. Se pare că pur și simplu, în filme, fiecare scoate la iveală ce e mai bun unul din celălalt. Pesci s-a specializat, de altfel, în a juca interlopi violenţi şi fără scrupule.

Critici favorabile

Interpretările fiecăruia dintre ei au fost mereu întâmpinate cu laude din partea criticilor, care au subliniat și ușurința cu care împart ecranul. „Fără să-și ridice vreodată vocea sau să-și schimbe gesturile metodice, Pesci arată cum [personajul său] a modificat cursul vieții [personajului lui De Niro] de-a lungul deceniilor”, așa cum a apreciat Violet Lucca de la The New York Times.

Robert de Niro are o legătură aparte cu actorul Joe Pesci. O chimie atât de puternică provine din apropierea lor în viața reală. Sau invers. De aceea, de Niro şi-a distribuit prietenul în ambele filme pe care le-a regizat, „A Bronx Tale” şi „The Good Shepherd”. Reîntâlnirea lor pe platou în „Irishman” regizat de Martin Scorsese, e memorabilă. Echipa e întregită de alt „monstru sacru” al ecranului, Al Pacino.

Robert de Niro ș-a sunat pe Joe Pesci la restaurant

Revenim în anul 1980, când Martin Scorsese și Robert de Niro au făcut echipă pentru cea de-a patra lor colaborare, cu filmul biografic din 1980 despre boxerul italo-american Jake LaMotta. Cei doi și-au propus să găsească bărbatul perfect pentru a-l întruchipa pe fratele sportivului. Însă de Niro știa deja. După ce l-a văzut pe Joe Pesci în „The Death Collector”, actorul a fost convins că și-a găsit perechea perfectă, mai notează The New York Times. Pe atunci, Pesci lucra la restaurantul Amici’s din New York, după cum a declarat în 1998 la o emisiune TV.

Într-o dimineață, colegii de muncă l-au informat că primise un telefon de la de Niro, iar el pur și simplu i-a înjurat, crezând că este vorba de o altă glumă proastă despre trecutul său actoricesc. „Obișnuiau să-mi spună „actorul” – aveau toate aceste porecle pentru mine”, a mărturisit Pesci în emisiune. Dar a răspuns la telefon. A fost sincer și îndrăzneț. „Nu mai lucrez, cu excepția cazului în care este vorba de un rol foarte important, în care am ocazia de a vorbi individual cu tine”, i-a spus el lui de Niro.

Știm cu toții ce s-a întâmplat în continuare. Din acel punct, Pesci și de Niro au dezvoltat o legătură de prietenie adevărată în viața reală care durează și azi, totul datorită acelui apel telefonic neobișnuit.

Doar de Niro l-a mai convins pe Pesci să apară pe ecrane, după ce a decis că se lasă

Puțină lume e conștientă de legătura dintre Pesci și de Niro. De altfel, celebrul actor este singura persoană care a reuşit să îl facă pe Joe Pesci să revină asupra deciziei de a se retrage din cinema. De 20 de ani, Pesci nu a mai apărut decât în trei filme, în două rânduri fiind convins de prietenul său să accepte rolurile.

De altfel, în 2003, Joe l-a salutat pe amicul său în discursul de decernare a Premiului pentru întreaga carieră al Institutului American de Film: „Îi datorez mult domnului de Niro, probabil mult mai mult decât majoritatea oamenilor”.

Joe Pesci a decis să se lase de cinematografie, pentru a se dedica muzicii

Joseph Frank Pesci a început să facă teatru de la 5 ani, însă din anii 1960 a început să lucreze serios în lumea artistică. După ce a absolvit Belleville High School, a scos un album, în 1968, „Little Joe Sure Can Sing”, sub pseudonimul Joseph Richie, acompaniat de o trupă din care făcea parte şi bunul său prieten, actorul Frank Vincent. Pesci a cântat la chitară pentru trupa „Joey Dee and the Starliters”, făcându-şi debutul cinematografic în filmul lui Dee, „Hey, Let’s Twist!”, în 1961.

În anul 1999, Pesci şi-a anunţat retragerea din cinematografie. Spunea atunci că vrea să se dedice exclusiv muzicii. Însă a revenit în 2006 pe marile ecrane, în filmul lui De Niro, convins de acesta, „The Good Shepherd”. În 2010 a mai jucat în „Love Ranch”, iar în 2015 a reprezentat vocea unui personaj de desene animate din pelicula intitulată „A Warrior’s Tail”. În 2016 a apărut în documentarul musical „I Go Back Home: Jimmy Scott”.

În 2019, Joe Pesci a lansat un nou album muzical, „Pesci …Still Singing”, la mai bine de 50 de ani de la lansarea primului său album, „Little Joe Sure Can Sing!”. În noul album Pesci cântă alături de Adam Levine de la Maroon 5 un cover al melodiei „My Cherie Armor”.

În ianuarie 2020, atât Al Pacino cât şi Joe Pesci au fost nominalizaţi, pentru  „Irishman”, la categoria cel mai bun actor într-un rol secundar la cea de-a 77-a gală a Globurilor de Aur, atribuite la Los Angeles. În aceeaşi lună, veteranul actor Joe Pesci a fost recompensat la categoria ”cel mai bun actor în rol secundar” pentru rolul din filmul cu gangsteri menționat în cadrul galei premiilor Cercului Criticilor de Film din Londra (London Film Critics’ Circle Awards).

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre