Pe 11 iulie magistrații ÎCCJ erau așteptați să spună ce au decis. În dosar Udrea este incriminată pentru instigare la luare de mită și spălare de bani, Ioana Băsescu e acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălare de bani, iar Dan Andronic fusese achitat în apel pentru mărturie mincinoasă. Iată la ce concluzie a ajuns instanța, decizia fiind definitivă: fapta de care e acuzat jurnalistul Dan Andronic nu este prevăzută de legea penală.
„Având în vedere argumentele expuse mai sus, Înalta Curte constată că, în mod temeinic și legal, instanța de fond a constatat că fapta inculpatului Andronic Dan Cătălin nu este prevăzută de legea penală, dispunând o soluție de achitare a acestuia, în temeiul art. 16 alin. (1) lit. b) teza I din Codul de procedură penală, sub aspectul săvârșirii infracţiunii de mărturie mincinoasă, prevăzută de art. 273 alin. (1) din Codul penal”.
Pentru Elena Udrea și Ioana Băsescu, ICCJ a constatat că a intervenit prescripția, iar dosarul s-a închis.
Avocații au cerut încetarea dosarului penal
Avocații celor două se luptă din răsputeri ca decizia să fie în favoarea clientelor sale și au cerut încetarea procesului penal, pe motiv că faptele s-au prescris.
Dosarul a fost trimis în instanță cu șase ani în urmă, în mai 2017. Atunci instanța de fond a condamnat-o pe Elena Udrea la opt ani de închisoare, iar pe Ioana Băsescu la cinci ani de închisoare. Potrivit informațiilor oferite de avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, prescrierea clientei sale, acuzată de șapte infracțiuni, s-ar fi produs între decembrie 2017 şi decembrie 2019.
Avocata Silvia Uscov, tot apărătorul Elenei Udrea, a vorbit tot azi, 11 iulie 2023, despre clienta sa. Se pare că este dispusă să lupte în continuare, fiica ei, Eva Maria, și partenerul ei de viață, Adrian Alexandrov, fiind cei care îi dau speranță și motivație să meargă mai departe.
„E decisă să lupte în continuare fiindcă nimic nu s-a schimbat! Când atingi în viață un prag de jos, nu-ți mai rămâne nimic altceva decât să te ridici. Mai ales atunci când ai și motivația necesară, așa cum este cazul Elenei Udrea. Dacă nu avea fetița, datele problemei ar fi fost cu totul altele. Nu știu să vă spun dacă mai bine sau mai rău, dar am auzit-o de mai multe ori pe Elena Udrea că de dragul copilului său va face tot ce este omenește și legal posibil ca să nu se lase învinsă.
Nici de sistem, nici de viață, care poate deseori foarte dură. Pentru fetița sa e dispusă să lupte până la capăt!”, a declarat, marți, Silvia Uscov într-un interviu acordat pentru Playtech Știri.
Deliberările judecătorilor durează de peste 140 de zile
Potrivit Codului de Procedură Penală, „deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor”. În acest dosar, deliberările judecătorilor durează de peste 140 de zile.
Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, ”în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală”.
Ce persoane au mai fost implicate
În același dosar au mai fost implicați și Gheorghe Nastasia care a primit șase ani de închisoare. Pe de altă parte, Victor Tarhon, fost președinte CJ Tulcea a primit patru ani cu suspendare. Tot cu suspendare, dar trei ani a primit fostul director Oil Terminal, Silviu Wagner.
Condamnat la închisoare a fost și un fost iubit al Ioanei Băsescu, care și-a recunoscut fapta: evaziune fiscală și spălare de bani. Afaceristul Giovanni Francesco a primit un an și șase luni de închisoare cu suspendare într-un proces separat din ancheta DNA privind finanțarea campaniei prezidențiale din 2009 a lui Traian Băsescu. El a fost transformat în denunțător și a beneficiat de clemență. Decizia a fost dată pe 21 ianuarie 2019.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook