Klaus Iohannis, președintele României, a promulgat, miercuri, actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor. Actul normativ stabilește și valori maximale pentru asigurări.
Noul act normativ normativ are ca obiect de reglementare introducerea posibilității încheierii contractului PAD (polița de asigurare obligatorie care acoperă daunele produse de inundații naturale, cutremure și alunecări de teren asupra locuințelor) în cadrul aceluiași contract cu alte asigurări facultative emise de alți asigurători în sistem de coasigurare.
Totodată, actul normativ clarifică obligativitatea încheierii contractului PAD pentru toate imobilele cu destinația de locuințe, indiferent dacă acestea sunt sau nu utilizate în acest scop. Apar și modificării ale unor prevederi cu privire la dreptul de despăgubire în cazul construcțiilor la care au fost realizate modificări neautorizate asupra structurii de rezistență, precum şi stabilirea cuantumului despăgubirii de la asigurătorii cu care s-a încheiat contractul PAD.
Suma maximă ce se poate încasa ca asigurare, în caz de dezastru natural
Textul legii definește ce este acel un dezastru natural, și anume forma de manifestare a riscurilor de cutremur de pământ, alunecare de teren şi inundaţii ca fenomene naturale, care generează prejudicii materiale.
Conform actului normativ promulgat de președintele Klaus Iohannis, persoanele fizice şi juridice asigură împotriva dezastrelor naturale, în condiţiile prezentei legi, toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă, înregistrate cu această destinaţie în evidenţele organelor fiscale, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora şi pentru care s-a păstrat în fapt destinaţia de locuinţă.
„Pentru contractele anuale, suma asigurată care se acordă în temeiul prezentei legi, denumită în continuare sumă asigurată obligatoriu, este: 100.000 lei pentru fiecare locuinţă de tip A, 50.000 lei pentru fiecare locuinţă de tip B”, se mai arată în lege. În acest sens, primele anuale cuvenite pentru sumele asigurate sunt de 130 lei pentru suma prevăzută la locuinţele de tip A, respectiv de 50 de lei pentru cele de tip B.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook