Interviu cu Lavinia Șandru. Despre artiști în vreme de pandemie și despre cum au legat politicienii cultura de ministrul „Grindă”

Interviu cu Lavinia Șandru. Despre artiști în vreme de pandemie și despre cum au legat politicienii cultura de ministrul „Grindă”
Vă vine să credeți că o să vă intre în casă vreo 60 de artiști pe care nu numai că îi veți auzi ce spun, dar cu care puteți intra în contact? Da, mâine, duminică, prin intermediul internetului se va întâmpla. Lavinia Șandru a inițiat un proiect interesant – Art Maraton: un maraton online de 12 ore, la care vor participa peste 60 de artiști. De la ora 12 la ora 24 vor intra în direct cu ea și cu publicul actori, regizori, muzicieni etc, ca să discute despre condiția artistului în vreme de pandemie, când ușile teatrelor și sălilor de spectacole s-au închis, cultura fiind nițel răstignită. Pentru că nu mai știam nimic despre Lavinia Șandru de multișor, am luat-o la întrebări.

Lavinia Șandru: O să-mi fac dușmani

-O să-ți faci, dar o să-ți faci și prieteni, fiindcă așteptăm de la voi să spuneți ofurile și să tranșați lucrurile. Noi, publicul avem nevoie de voi! Deci?

Lavinia Șandru: Știi ce aș face? Aș reporni programul de sprijinire a industriei cinematografice – acea schemă de ajutor de stat pentru cinematografie, gândită și realizată cu sprijinul marilor producători de film de la nivel mondial și care funcționează perfect în Ungaria, Cehia, Polonia, etc … Aș muta comisia de analizare a proiectelor la Ministerul Culturii, că n-are ce să caute la Ministerul Economiei. Și aș extinde ajutorul și la producțiile de teatru sau producțiile muzicale.

Ar mai fi și măsuri de sprijinire directă și punctuală a artiștilor pentru perioada asta.

-Cum funcționează mereu perfect în Ungaria, Polonia și la noi nu! Ce anomalie, asta cu Ministerul Economiei…Cine a gândit-o? Doar ne spui și încheiem ca să putem să înjurăm.

Lavinia Șandru: Cred că nu a gândit-o nimeni. Că dacă o gândeau nu ar fi fost asta.

-Totuși, ce guvern a avut ideea cu trecerea comisiei cu proiecte culturale la Ministerul Economiei?

Lavinia Șandru: Actualul. Dar știu că Ministerul Culturii a cerut să fie la ei atunci când s-a mutat de la SGG, unde fusese inițial.

-Bun așa! Cultura în curtea ministrului „Grindă”… Vă așteptăm mâine, pe voi, actorii, de la ora 12.00 să ne spuneți de toate pentru toți iubitorii de teatru, film, muzică, dar mail ales să le strigați în urechi guvernanților ce ar trebui să facă. Deci, Art Maraton îl găsim mâine, după ora 12.00, dând click aici.

 

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri