INTERVIU R&V. Cum a ajuns să facă actorie Andrei Chifu, premiantul UNITER pentru Debut

INTERVIU R&V. Cum a ajuns să facă actorie Andrei Chifu, premiantul UNITER pentru Debut
Andrei Chifu, actor al Teatrului Național din Timișoara, a câștigat, luni seară, Premiul UNITER 2020 pentru Debut cu rolul „El” din spectacolul „Casa de pe graniţă” de Sławomir Mrožek, în regia Adei Lupu Hausvater. Felicitări, Andrei Chifu! Tânărul actor a acordat un interviu în exclusivitate pentru Rețete și vedete.

Spectacolul „Casa de pe graniță”, în regia Adei Lupu Hausvater, i-a oferit lui Andrei Chifu extraordinara oportunitate ca, prin intermediul personajului său extrem de complex și de-o tulburătoare actualitate, să-și pună în valoare talentul, profesionalismul, sensibilitatea și o neabătută inteligență scenică.

Juriul care a decis acordarea acestei importante recunoașteri profesionale a fost format din regizorul Radu Apostol, scenograful Cosmin Ardeleanu, actrița Crina Mureșan și criticii de teatru  Doru Mareș și Cristina Rusiecki.

Totodată, acest premiu are o însemnătate deosebită pentru Teatrul Național din Timișoara (TNTm) deoarece validează la nivel național programul „Debut”. Andrei Chifu a făcut parte, ca tânăr actor, din acest program cuprins în proiectul de management al Teatrului, program conceput pentru a sprijini cu precădere tinerii actori, încă studenți sau proaspăt absolvenți.

Programul „Debut” al TNTm sprijină tinerii actori

Programul Debut se dovedește, iată, un model de bună practică, o formulă inovatoare care sprijină cu generozitate creativitatea și dreptul la creație al viitoarelor generații de artiști. Astfel, câștigarea acestui premiu este, în egală măsură, și o recunoaștere a felului în care Teatrul Național din Timișoara – exact așa cum îndemna și Andrei Chifu în discursul său – susține tinerii.

Acest premiu reprezintă, de asemenea, și o confirmare a școlii de teatru timișorene în care s-a format tânărul actor, Andrei Chifu fiind primul licențiat al Facultății de Muzică și Teatru laureat al Premiului UNITER.

Interviu. Cine este Andrei Chifu și cum a devenit actor la sfatul mamei

Andrei Chifu este craiovean din naștere, dar trăiește la Timișoara de la vârsta de doi ani. După încercări în alte domenii, a absolvit, cu licență, Facultatea deMuzică și  Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, iar apoi și-a continuat studiile, obținând și un masterat în domeniu. Andrei Chifu a ajuns actor la sfatul mamei sale. Abia apoi a descoperit că asta e ceea ce i se potrivește, ce îi era menit și s-a descoperit.

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp