Ion Cristoiu, jurnalistul care a configurat presa de azi. La mulți ani, maestre!

Ion Cristoiu, jurnalistul care a configurat presa de azi. La mulți ani, maestre!
Fără maestrul Ion Cristoiu, care astăzi împlinește vârsta de 74 de ani, presa post-decembristă nu știm cum ar fi arătat, e clar pentru toată lumea. Aportul celebrului jurnalist în istoria contemporană a presei este fără egal.

Așa cum o recunosc colegii de breaslă și cititorii de presă, contribuția lui Ion Cristoiu în media românească de după Revoluție nu-i este străină nimănui. Foarte mulți jurnaliști și formatori de opinie de azi au fost îndrumați de Ion Cristoiu la începutul carierei lor, iar multe publicații poartă și astăzi amprenta sa.

Ion Cristoiu este un jurnalist, scriitor, analist politic. Timp de decenii a semnat editoriale pertinente în cotidianul Evenimentul Zilei, ziarul fiind cel mai cunoscut proiect al jurnalistului, lansat în anul 1992. Până în 1997 jurnalistul a deținut funcția de director al publicației care înregistra vânzări record la chioșcurile și distribuitorii de presă. Merită amintit, de exemplu, tirajele record vândute zilnic, în 1993, cu o medie de 675.000 de bucăţi.

Numele lui Ion Cristoiu nu înseamnă numai EVZ. Numele său este legat și de alte publicații, precum Express Magazin, săptămânalul Zig-Zag, cotidianul Naţional, Cotidianul, Azi, Curentul, revista Dosarele Istoriei.

Ion Cristoiu face „pastila” zilei deseori alături de pisica Țonți

În prezent Cristoiu a renunțat la editoriale, și a intrat în epoca podcasturilor și a blogurilor. Are canal pe YouTube, unde, în fiecare seară face o „pastilă” video de 34 – 40 de minute. Aceasta e foarte urmărită și, deseori, iscă zâmbete în rândul urmăritorilor. Ion Cristoiu are două pisici, iar Țonți e preferata lui. Și, putem spune, felina e clar pasionată de politică și alte chestiuni importante ale zilei, astfel că, de cele mai multe ori, îi ține companie maestrului, când acesta își susține „pastila”.

Apoi, Cristoiu are și un blog – Cristoiublog.ro. Alături de jurnalistul Ionuț Cristache, face emisiuni, pe canalul YouTube EVZ Capital, marțea, iar lunea e invitatul lui Robert Turcescu, tot în podcastul  EVZ. Nu în ultimul rând, mai are un interviu pe care-l face el pentru Cotidianul.ro. Ziua lui de lucru începe la ora 9.00 și se termină, de regulă, la orele 1-2 din noapte.

Puțină lume știe că Ion Cristoiu este căsătorit cu o fostă jurnalistă, Doina Diaconu.

La mulți ani, maestre Ion Cristoiu!