Simona Ionescu / Redactor Șef

Bomba Țarului: Cea mai puternică explozie nucleară din istorie, declanșată de URSS

Bomba Țarului: Cea mai puternică explozie nucleară din istorie, declanșată de URSS
În octombrie 1961, Uniunea Sovietică a detonat Bomba Țarului (RDS-220), cea mai puternică bombă nucleară testată vreodată. A fost un eveniment de un colosal impact și a rămas în analele istoriei.

Explozia colosală a avut loc deasupra arhipelagului Novaia Zemlea, în zona arctică a URSS, și a avut o putere echivalentă cu 50 de milioane de tone de TNT.

Devastare pe sute de kilometri

Detonarea a fost atât de puternică încât a nivelat complet insula aflată sub punctul de explozie. Lumina orbitoare a fost vizibilă de la aproape 1.000 de kilometri distanță, iar căldura degajată s-a simțit pe o rază de 250 de kilometri. Norul în formă de ciupercă al exploziei s-a ridicat până aproape de limita spațiului cosmic.

Construită la ordinul lui Nikita Hrușciov

Bomba Țarului a fost realizată la ordinul liderului sovietic Nikita Hrușciov, care inițial dorea o armă de 100 de megatone. Inginerii sovietici au decis să limiteze puterea dispozitivului la 50 de megatone, reducând astfel riscurile. Chiar și așa, bomba a fost de mii de ori mai puternică decât cele lansate de SUA asupra Hiroshima și Nagasaki în 1945 și a depășit testul nuclear american Castle Bravo, care a avut doar 15 megatone.

O bombă mai mare decât un autobuz

Dispozitivul nuclear, cu o greutate de 27 de tone și dimensiuni mai mari decât un autobuz etajat, a fost transportat cu un bombardier strategic, fiind lansat cu parașuta pentru a permite aeronavei să evadeze din zona exploziei. Cu toate acestea, unda de șoc a fost atât de puternică încât avionul a fost împins în jos cu 900 de metri înainte ca pilotul să recâștige controlul.

Tratatul care a interzis testele nucleare în atmosferă

În 1963, la doi ani după acest test, URSS, SUA și Regatul Unit au semnat Tratatul de Interzicere Parțială a Testelor Nucleare, care a interzis testele nucleare în atmosferă, sub apă și în spațiu. De atunci, nicio bombă cu o putere comparabilă nu a mai fost testată. În ultimii ani, Rosatom, agenția nucleară rusă, a declasificat imagini de arhivă care arată întreaga desfășurare a acestui test devastator.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri