Simona Ionescu / Redactor Șef

Cea mai scumpă casă din lume, în centrul unei bătălii juridice. Ce capodoperă ascunde

Cea mai scumpă casă din lume, în centrul unei bătălii juridice. Ce capodoperă ascunde
Villa Aurora, așezată pe o colină din inima Romei, considerată cea mai scumpă casă din lume are pe tavan singura pictură murală realizată vreodată de maestrul Carravaggio. Capodopera este estimată la peste 300 de milioane de euro.

Impresionanta vilă a fost ridicată în secolul al XVI-lea, aproape de Via Veneto, zonă în care se află cele mai frumoase hoteluri din Roma. Pictura lui Carravaggio a fost realizată în anul 1597 și descoperită în anul 1960.

Prima licitație: 471 milioane de euro

Vila a aparținut celebrei familii nobiliare Ludovisi, care a dat lumii nu doar dipomați și artiști renumiți, ba chiar și un papă și a fost cabană de vânătoare. Casa este tot ce a rămas dintr-un complex de 30 de hectare. În acest moment în casă locuiește prințesa Rita Boncompagni-Ludovisi. Un tribunal italian a hotărât că vila va trebui vândută la licitație, numai că prețul e atât de mare că până acum nu s-a găsit nici un cumpărător.

„Trebuie să fii miliardar, nu e suficient să fii milionar. Casa are nevoie de cineva cu buzunare adânci, căruia nu-i pasă dacă trebuie să cheltuiască 10.000 de euro pentru o scurgere”, a declarat prințesa Rita Boncompagni-Ludovisi, actuala ocupantă a vilei, pentru NPR.

Patru persoane se „bat” pentru casă

De ce s-a ajuns la această hotărâre? Prințesa, cea de a treia soție a prințului Nicolo Ludovisi Bancompagni ce bate în instanță cu cei trei fii ai prințului din prima căsătorie pentru celebra casă și nu pot ajunge la o înțelegere.

Pentru ca totul să se termine cu bine, tribunalul a decis să se facă licitație, iar banii să fie împărțiți.

Prima licitație a avut loc în ianuarie anul trecut, pentru suma de 471 de milioane de euro. Prețul enorm a făcut însă ca nici un cumpărător să nu fie interesat. „Aș fi fost uimit dacă s-ar fi prezentat un cumpărător. Prețul este prea mare. Să vedem ce se va întâmpla în continuare, dar mă îndoiesc că se va prezenta cineva. Ce ar face cineva ca Bill Gates cu Villa Aurora, mai ales cu toate costurile suplimentare?”, a declarat Alessandro Zuccari, unul dintre evaluatori, pentru The Guardian.

Prințesa a cerut chiar și guvernului Italiei să o cumpere

A doua licitație a avut loc în luna aprilie, când s-a scăzut prețul cu 20%, dar nici de data asta nu s-a prezentat cineva. Pusă într-o astfel de situație, prințesa Rita a vorbit cu una dintre cele mai mari agenții imobiliare din lume să-i găsească un cumpărător. Pe de altă parte, prințesa a cerut chiar și guvernului italian să cumpere casa, dar acest lucru ar da peste cap bugetul Ministerului Culturii.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre