Ora de pe ceasul simbolic este aceeași ca anul trecut, când Ceasul Apocalipsei a fost setat pentru prima dată la 90 de secunde până la miezul nopții, cea mai apropiată de miezul nopții la care a fost vreodată ceasul. Asta înseamnă că sunt posibile nenorociri, de la o catastrofă globală, care ar putea implica un război nuclear, schimbări climatice sau poate chiar inteligență artificială.
Niveluri de risc sporite și continue ale unor amenințări
Ceasul Apocalipsei este o metaforă pentru cât de aproape este omenirea de autoanihilare, potrivit Bulletin of the Atomic Scientists, care întreține ceasul din 1947. Grupul a fost fondat în 1945 de oamenii de știință de la Universitatea din Chicago care au contribuit la dezvoltarea primelor arme nucleare în cadrul Proiectului Manhattan.
Ceasul a rămas la aceeași oră ca și anul trecut, din cauza nivelurilor de risc sporite și continue ale unor amenințări precum războaiele în curs și schimbările climatice scăpate de sub control. În acest an, experții s-au declarat, de asemenea, deosebit de îngrijorați de modul în care progresele în domeniul inteligenței artificiale ar putea semăna haos, făcând mai dificilă prevenirea dezastrelor globale.
Amenințări la adresa umanității
Oamenii de știință au creat ceasul folosind imaginile Apocalipsei (miezul nopții) și expresia contemporană a exploziei nucleare (numărătoarea inversă până la zero) pentru a transmite amenințările la adresa umanității și a Pământului. Marți 23 ianuarie 2024 a marcat prima actualizare a ceasului de la începutul războiului dintre Israel și Hamas și a doua de când invazia Rusiei în Ucraina a reaprins temerile privind un război nuclear global.
La ce oră este setat acum ceasul
Ceasul este setat la 90 de secunde până la miezul nopții, cea mai apropiată oră de miezul nopții din istoria sa. Miezul nopții este momentul care simbolizează Ziua Judecății de Apoi. Ceasul a rămas la aceeași oră ca și anul trecut „pentru că omenirea continuă să se confrunte cu un nivel de pericol fără precedent.
Decizia noastră nu trebuie luată ca un semn că situația de securitate internațională s-a relaxat. În schimb, liderii și cetățenii din întreaga lume ar trebui să ia această declarație ca pe un avertisment dur și să răspundă urgent, ca și cum astăzi ar fi cel mai periculos moment din istoria modernă. Pentru că s-ar putea foarte bine să fie”, a precizat Bulletin of the Atomic Scientists într-un comunicat.
Inteligența artificială este o amenințare
Potrivit oamenilor de știință care au setat ceasul, una dintre cele mai importante evoluții tehnologice din ultimul an a implicat avansul dramatic al inteligenței artificiale. Acest avans reprezintă o mare îngrijorare. „IA are un mare potențial de a amplifica dezinformarea și de a corupe mediul informațional de care depinde democrația. Eforturile de dezinformare facilitate de IA ar putea fi un factor care să împiedice lumea să facă față în mod eficient riscurilor nucleare, pandemiilor și schimbărilor climatice”, spun experții din grup.
Cine decide ora la ceasul Apocalipsei
Ceasul Apocalipsei este stabilit în fiecare an de către cei 22 de membri ai Consiliului pentru știință și securitate al Buletinului, în consultare cu Consiliul de sponsorizare al acestuia, care include 11 laureați ai premiului Nobel. În fiecare an, membrilor consiliului li se pun două întrebări:
- Este omenirea mai sigură sau mai expusă unui risc mai mare în acest an decât anul trecut?
- Este omenirea mai sigură sau mai expusă unui risc mai mare în comparație cu cei 77 de ani în care a fost fixat ceasul?
În acest an, consiliul a luat în considerare „multiple amenințări globale, inclusiv tehnologiile perturbatoare, cum ar fi inteligența artificială, proliferarea armelor nucleare, războiul dintre Rusia și Ucraina, războiul dintre Israel și Hamas, amenințările biologice, continuarea crizei climatice și campaniile de dezinformare sponsorizate de stat”, a precizat Buletinul într-o declarație.
De ce este atât de important Ceasul Apocalipsei
De-a lungul anilor, ceasul a fost menționat de Casa Albă, Kremlin și de conducerea multor alte națiuni. Robert Oppenheimer și Albert Einstein au făcut parte din consiliul de sponsori al Bulletin, iar John F. Kennedy și Richard Nixon au scris articole pentru revistă. Ceasul Apocalipsei este respectat pentru întrebările pe care le pune și pentru poziția sa bazată pe știință.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook