Simona Ionescu / Redactor Șef

Înaintea lui James Bond a fost o româncă. Blonda a făcut spionaj „pe bune”

Înaintea lui James Bond a fost o româncă. Blonda a făcut spionaj „pe bune”
Nu e deloc ușor să fii spion. Mai ales unul redutabil. Dar când ești femeie și profiți de darurile cu care ai fost înzestrată de Divinitate, situația se schimbă radical. Cine e înaintașa lui James Bond.

Cum a reușit o doamnă superbă, româncă, să se impună într-o lume a bărbaților? Cine este predecesoarea lui James Bond.

Înaintea lui James Bond a fost o româncă

Cine s-ar fi gândit că o blondă fermecătoare, celebră în Londra, a fost una dintre cele mai cunoscute spioane britanice din secolul trecut, cunoscută și ca distrugătoarea de politicieni? Și totuși, Helen O’Brien , alias Elena Constantinescu a reușit ceea ce mulți domni nu au putut. Povestea acesteia pare desprinsă dintr-un film.

A rămas văduvă la doar o lună de la căsătorie

Helen a văzut lumina zilei în București, pe 14 decembrie 1925, fiind fiica unui mare proprietar de imobile și a unei ducese rusoaice de origine germană. Încă din adolescență, tânăra a fost atrasă de cluburile de noapte, așa cum singură a mărturisit ulterior și drept urmare în tinerețe a fost o aventurieră.

Dar de la bărbații care i-au stat alături, Elena a luat și lecții de călărie și cursuri de pilotaj. La doar 20 de primăveri, aceasta s-a îndrăgostit nebunește de un ofițer aviator, Kenneth Archer, dar a rămas văduvă după doar o lună de la căsătorie.

Mult iubitul său soț a fost împușcat, chiar când se afla la brațul blondei, de un ofițer. Când au aflat de moartea lui Kenneth, părinții acestuia au denunțat-o pe Helen, susținând că ar fi fost implicată.

Patroana celui mai celebru club de lux din Londra

În această  situație, tânăra n-a avut altă soluție decât să plece din România. A decis să se stabilească la Londra unde a lucrat la început ca vânzătoare de țigări, apoi ca animatoare și dansatoare într-un club. Aici Helen i-a luat mințile patronului care a făcut o pasiune nebună pentru româncă și a luat-o în căsătorie.

Helen și-a văzut astfel împlinit unul dintre marile sale vise. A devenit patroană de club. Mai mult, la doar câțiva ani de când a devenit doamna O’Brien, a deschis împreună cu jumătatea sa clubul  Eve’s, unul dintre cele mai celebre cluburi de lux din Londra. Acesta a devenit în scurt timp locul unde-și făceau veacul cei mai importanți politicieni, vedete de cinema, dar și ofițeri de contrainformații britanici.

Fetele Elenei, în număr de 35, au fost învățate de aceasta să se poarte într-un anume fel cu domnii. Astfel, fetele nu plecau de la masă fără informații prețioase. Și chiar dacă în clubul său de lux se practica și prostituția, Elena nu a recunoscut niciodată acest lucru.

Printre clienții fideli s-au numărat Frank Sinatra și Aristotel Onassis

Potrivit cotidianului Daily Mail, printre cei care au făcut parte din clubul româncei s-au numărat sultani, ambasadori, atașați de ambasadă. Dar și britanici cu titluri nobiliare, parlamentari dar și maharadjahi. Printre clienții fideli ai clubului s-au numărat Frank Sinatra, Shirley Bassey, Barbara Cartland, Jack Hawkins, Errol Flynn, dar și Aristotel Onassis.

A lucrat pentru MI5 și MI6

Elena a intrat în pâine în anul 1958 când a fost contactată de un ofițer român de contrainformații ce i-a propus să lucreze ca spion. Drept răsplată, urma să îi aducă părinții la Londra. A refuzat, dar a acceptat oferta Serviciului de Informații Externe Britanic de a lucra pentru MI5 și MI6.

După 40 de ani cât a condus clubul, Helen a revenit în România și s-a jucat cu statul ca să recupereze bunurile părinților ce au fost arestați politic. Unul dintre cei mai buni spioni din lume a trecut la cele veșnice la 79 de ani.

Sursă foto: historia.ro

 

 

 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre