Simona Ionescu / Redactor Șef

Istorii senzaționale. Împărăteasa Sissi era înnebunită după acest desert vechi de milenii. Cum se prepară sorbetul

Istorii senzaționale. Împărăteasa Sissi era înnebunită după acest desert vechi de milenii. Cum se prepară sorbetul
Sorbetul este un dulce înghețat care merită savurat mai ales acum, în plină vară. Împărăteasa Sissi era înnebunită după o rețetă de sorbet de violete, care conținea și alcool.

Compoziția sorbetului este simplă. Ingredientele de bază sunt câteva: suc sau piure de fructe și sirop de zahăr (dacă e cazul).  Istoria preparatului începe cu mii de ani în urmă. Împăratului Tang din Shang (China) (1675-1646 î.e.n.) îi plăcea să deguste zăpada amestecată cu lapte şi sirop de fructe, o combinaţie ținută secretă mulţi ani. Nu există însă suficiente dovezi prin care descoperirea îngheţatei să fie plasată în acele vremuri îndepărtate.

Se știe, însă, că împăratul Alexandru cel Mare (356 î.e.n. – 323 î.e.n.) se bucura de beneficiile unui amestec de nectar, miere şi greață / zăpadă. În Imperiul Roman, împaratul Nero Claudius Caesar (37-68 e.n.) obişnuia să-şi trimită slujitorii în munţi pentru a-i aduce zăpadă. În zăpadă se adăugau fructe şi siropuri, preparând ceva ce semăna cu sorbetul înghețat de azi.

Cum au ajuns europenii să consume sorbet

În Europa, desertul a ajuns în secolul al XIII-lea cu Marco Polo, adusă din China. Alte surse arată că europenii au obținut secretul rețetei din Turcia, iar turcii, la rândul lor, au furat rețeta din Egipt. Se mai spune că însăși Caterina de Medici a adus o rețetă de sorbet din Italia în Franța. La nunta ei cu Henric al II-lea al Frantei, care a avut loc în anul 1533, oaspeților li s-a servit, printre alte rafinamente culinare, și un desert înghetat, un fel de cremă dulce cu multe fructe.

Sorbetul a fost mult timp servit doar la curțile regale

În paralel, în Anglia, o „gheaţă cremoasă” era servită claselor sociale de rang înalt, iar, mai târziu, regelui Charles I. „Sorbet sau sorbetto este înghețată făcută doar pe bază de apă, perfect vegană. De obicei în varianta de sorbet se țin fructele pentru a simți gustul autentic al fructului, de aceea e foarte important să folosim fructe de calitate și de origine bio”, explică Luca Paolo Antonio, owner Velocità Timișoara.

Sorbetul cu șampanie al împărătesei Sissi

Împărăteasa Sissi a Austriei iubea sorbetul. Este unul din deserturile ei preferate. Născută în timpul Craciunului din 1837, în Munchen, fiica a ducelui Maximilian și a Mariei Ludovika, fiica regelui Bavariei, Elisabeth, a devenit una dintre cele mai iubite regine ale lumii. Avea doar 15 ani atunci când prințul Franz Josef al Austriei s-a îndrăgostit de ea.

Educată și cultivată, Sissi a rămas în istorie și pentru atenția față de siluetă. Meniul ei zilnic cuprindea multe fructe, iar unul din deserturile iubite era sorbetul de violete. Istoria a consemnat că acest sorbet special era un amestec de suc de violete presate, zahar cristal și câțiva stropi de șampanie.

Rețetă de sorbet de casă din lămâi

Ingrediente: 3 lămâi mari bio, 0,5 l ceai verde, 300 g zahăr, mentă după gust.

Mod de preparare: Se strecoară sucul din lămâi, se adaugă zahărul și se fierbe timp de 5 minute. Se diluează masa cu ceai verde rece. Puneți la congelator, agitați masa la fiecare 30 de minute și așteptați să se întărească. Serviți în boluri porționate, garnisite cu mentă.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre