Simona Ionescu / Redactor Șef

Părăsită de mama româncă în orfelinat, tânăra a devenit actriță celebră în străinătate. O poveste demnă de film

Părăsită de mama româncă în orfelinat, tânăra a devenit actriță celebră în străinătate. O poveste demnă de film
Nu a fost dorită când a venit pe lume, așa că a ajuns la orfelinat. Gestul incalificabil al mamei a fost, până la urmă, șansa tinerei, care are o carieră de invidiat.

Părăsită de mama sa imediat după naștere, tânăra a devenit actriță celebră în străinătate. Viața actriței Adriana Ionica este cu adevărat o poveste demnă de film. Mai puțin cunoscută în țara sa natală, tânăra de 35 de ani trăiește în Marea Britanie unde este o actriță de mare succes, cu apariții pe scenele de teatru și în proiecte de televiziune cu notorietate.

Mama ei avea doar 16 ani

Adriana a fost născută de o mamă minoră. Valentina avea 16 ani, deci era ea însăți o copilă atunci când a adus-o pe lume pe fiica ei. Se întâmpla cu un an înainte de Revoluție. Adolescenta devenită mamă dintre-o greșeală, și-a abandonat fiica nou-născută în maternitate, iar de acolo aceasta a ajuns într-un orfelinat. Și-a cunoscut părinții adoptivi când aceștia au vizitat orfelinatul, după Revoluție, într-una din campaniile umanitare bine cunoscute. Britanicii nu și-au mai putut lua ochii de la copila care nu împlinise încă trei ani.

Părăsită de mamă după naștere, tânăra a fost adoptată de o familie britanică

Părinții adoptivi ai Adrianei, Cindy și Anthony Calvert, aveau o afacere în North Yorkshire, însă cum nu puteau avea copii și aflând de ororile din orfelinatele românești, după 1989, au decis să adopte din țara noastră. Conform presei britanice, cei doi erau în vacanță în Elveția, când au aflat despre copiii neglijați din orfelinatele românești, și au decis să contacteze Ambasada României din Anglia pentru o eventuală adopție.

Adopția i-a oferit Adrianei Ionica șansa să devină celebră

În august 1989 au ajuns în orfelinatul din Cluj-Napoca, acolo unde se afla Adriana, pe atunci în vârstă de un an și 10 luni. Imediat au făcut toate demersurile pentru a o lua acasă. S-a dovedit că șansa pe care i-au dat-o Adrianei a contat enorm. S-au ocupat de ea cu toată dragostea de care pot da dovadă niște părinți: a urmat cursuri private și a fost prijinită atunci când talentul ei artistic a ieșit la iveală.

Adriana Ionica e celebră în străinătate

Adriana Ionica este acum o actriță bine cotată în Marea Britanie. Joacă în spectacole de teatru și în filme. Conform IMDB este cunoscută pentru All Together Now (2019), BBC Radio 4, All In The Mind: Romanian Orphanage Babies: 21 Years On (2011), Ceausescu’s Children (2022) și Glaciers (2022). De asemenea, este fostă prezentatoare la BBC Radio York (2018) și BBC Country File Live (2019). Apare în musicaluri și e puternic implicată în promovarea adopției.

„Copila” lui Ceaușescu

Grație unui documentar BBC Radio 4, numit Copiii lui Ceaușescu, Adriana a revenit în România și a vizitat orfelinatul în care și-a petrecut primii ani din viață. „Când ne apropiam de clădire, în mijlocul unei zone rezidențiale, am recunoscut-o imediat din fotografiile pe care le aveam în albume când eram copil. Am simțit o emoție copleșitoare, viscerală, nu tristețe sau frică, ci ceva ce nu am mai experimentat până acum și despre care nici nu am cuvinte.

Adriana Ionica are o carieră pe scenele din Marea Britanie

Poate că vâzând asta am declanșat o amintire reprimată de mult timp. Eram atât de mică atunci când am plecat și e greu de crezut cum aș putea să-mi amintesc ceva din acea perioadă, dar s-a simțit ca un moment intens de deja vu. Dacă un singur lucru s-ar fi întâmplat diferit, în loc de viața rurală din North Yorkshire, asta ar fi putut să fie casa mea. Toată viața mi s-a spus că am o dispoziție bună și fericită, dar acest lucru ar fi putut să fie atât de diferit: ce slujbă aș fi avut, unde aș fi trăit, ce prieteni aș fi avut dacă nu aș fi plecat din orfelinat?”, a povestit Adriana despre parcursul vieții sale.

Mama biologică i-a mai făcut două surori

După nouă ani de la adopţie, familia Calvert a fost contactată de un cuplu american, care le-a spus că adoptaseră altă fiica a mamei Adrianei. Sora americană a Adrianei era cu doi ani mai mică. Cele două s-au întâlnit pentru prima oară în California, când aveau prima 20, cealaltă 18 ani. De atunci, Adriana și Angela țin legătura.

Împreună cu părinții ei, Adriana a încercat să își cunoască și mama biologică. A dat de ea pe Facebook în 2020, la începutul pandemiei, şi a descoperit că trăieşte în Sicilia, potrvit jurnaliştilor de la Daily Mail. Tot acolo s-a dovedit că mai are încă o soră. „Nu sunt supărată sau furioasă pentru că m-a abandonat. Cred că, în circumstanțele ei, nu a avut o altă alegere. Sunt doar recunoscătoare că a semnat actele de adopție”, a mărturisit actrița.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre