Cu greu reușea cineva să afle lucruri despre Stalin, iar unele dintre acestea sunt cu adevărat surprinzătoare.
Numele lui înseamnă omul de oțel
A primit la naștere numele de Josef Vissarionovici Djugashvili, dar și-a schimbat numele la 30 de ani. De ce a ales Stalin? Pentru că înseamnă… om de oțel. Potrivit relatărilor oficiale, Stalin s-a născut pe 18 decembrie 1879. Cu toate acestea, calendarul iulian în stil vechi îi marchează ziua de naștere la 6 decembrie. Dar Stalin și-a schimbat ziua de naștere pe 21 decembrie și se presupune și anul nașterii, în 1881, pentru a-i descuraja pe oficialii țaristi.
De ce a părăsit școala
El însuși o enigmă, Stalin a părăsit școala dintr-un motiv pe care încă nu l-a aflat nimeni. Potrivit unor relatări, viitorul lider nu și-a putut plăti taxele de școlarizare. Alții susțin că a fost exmatriculat pentru opiniile sale politice anti Nicholae al II-lea, dar există și ipoteze că ar fi lipsit de la multe examene.
A vrut să creeze o armată jumătate oameni, jumătate maimuțe
În nevoia disperată de a fi mereu în frunte, se spune că dictatorul ar fi vrut să creeze o armată de jumătate oameni, jumătate maimuțe pentru a readuce Rusia la glorie. Doar cei apropiați cunoșteau faptul că Stalin iubea la nebunie filmul, iar în fiecare dintre casele sale avea un cinematograf privat. Potrivit arhivelor Partidului Comunist, liderul se considera producător, regizor și scenarist, precum și cenzorul suprem.
De altfel, el făcea de toate, de la versuri de cântece și scriere până la antrenarea actorilor. Tot arhivele au arătat că se considera și un cowboy. Spencer Tracy și Clark Gable erau preferații săi, la fel ca și regizorul John Ford și, bineînțeles, The Duke. Și pentru că nu suporta sărutul franțuzesc și nuditatea, a interzis sărutul în filme pentru o vreme.
Care era vinul său preferat
Vinul preferat al lui Stalin era Khvanchkara, un vin georgian cu note de zmeură, care a revenit în actualitate după ce Rusia l-a interzis în 2006 din cauza calității sale slabe. Cu toate acestea, Georgia a devenit de atunci un loc de întâlnire pentru cunoscătorii de vinuri.
Muzicianul preferat al lui Stalin a fost pianista Maria Yudina, pe care o plăcea atât de mult încât a insistat să aibă un disc cu ea interpretând „Concertul pentru pian nr. 23” de Mozart, pe care îl auzise la radio.
Din nefericire pentru ei, acest lucru nu s-a întâmplat. Stalin măsura doar 1,70 metri, ceea ce i-a adus președintelui porecla de „micuțul”. În plus, avea brațul stâng mai scurt și cicatrici de la variolă și era conștient de felul în care arăta.
Responsabil pentru moartea a peste 20 de milioane de oameni
„O moarte este o tragedie, un milion este o statistică”, obișnuia să spună Stalin. De-a lungul domniei sale de teroare, dictatorul a fost responsabil pentru moartea a 20 de milioane de oameni și a 20 de milioane de soldați și civili care au murit în cel de-al Doilea Război Mondial, pe mulți întemnițându-i, torturându-i și înfometându-i.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook