Simona Ionescu / Redactor Șef

Vladimir Putin, mai bogat cu două miliarde de dolari. A primit moștenire o colecție impresionantă de opere de artă

Vladimir Putin, mai bogat cu două miliarde de dolari. A primit moștenire o colecție impresionantă de opere de artă
Cu doar câteva zile în urmă a trecut la cele veșnice criticul de artă rus, Nina Moleva, care a murit la vârsta de 98 de ani. Femeia i-a lăsat moștenire președintelui Vladimir Putin o colecție misterioasă de opere de artă despre care susținea că valorează două miliarde de dolari.

Vladimir Putin va primi o moștenire fabuloasă. Moleva ar fi deținut o colecție de peste 1.000 de picturi, sculpturi și alte opere de artă, inclusiv lucrări ale unor maeștri precum da Vinci, Rembrandt, Titian și Michelangelo. În valoare de două miliarde de dolari, acestea au rămas moștenire lui Vladimir Putin.

Jurnalistă, veteran de război, cercerătoare în domeniul istoriei și al artei

„Nina Mihailovna Moleva, scriitoare, cercetătoare remarcabilă în domeniul istoriei și al artei, jurnalistă și veteran de război a încetat din viață la 11 februarie”, a declarat miercuri Ministerul rus al Culturii pentru Interfax. Colecția a fost adăpostită într-un apartament cu trei camere din centrul Moscovei, sub pază 24 de ore din 24. Cu ceva timp în urmă, colecționarea a afirmat că Hotel Drouot, casa de licitații cu sediul la Paris, a evaluat colecția la un preț de pornire de 400 de milioane de dolari și la o valoare reală estimată la două miliarde de dolari.

„I-am lăsat-o președintelui”

Jurnaliștii și colegii critici de artă au pus la îndoială afirmațiile Ninei Moleva, iar Muzeul de Arte Frumoase Pușkin a refuzat să accepte colecția atunci când aceasta a încercat inițial să o doneze. Moleva a plănuit apoi să lase colecția statului, dar a scris numele lui Vladimir Putin după ce a aflat de la avocatul ei că trebuie să numească o persoană, potrivit tabloidului Moskovsky Komsomolets. „I-am lăsat-o președintelui. Nu am nimic altceva de spus”, a declarat Moleva pentru The Moscow Times prin telefon, în 2015.

Nina Mihailovna Moleva i-a lăsat moștenire lui Vladimir Putin o colecție de 2 miliarde de dolari

Moleva și soțul său ar fi colecționat și tranzacționat artă pentru liderii sovietici

Sursele spun că Moleva și răposatul ei soț, cunoscutul artist de avangardă Ely Belyutin, ar fi colecționat și tranzacționat artă pentru liderii sovietici. O altă teorie este că Belyutin, despre care se zvonea că ar fi lucrat ca ofițer al serviciilor secrete militare sovietice, ar fi putut să introducă ilegal operele din Europa în timpul războiului. Cuplul a susținut că bunicul lui Belyutin, Ivan Grinyov, artist de scenă la teatrele imperiale din Moscova, ar fi început colecția ca un patron aspirant al artelor.

Tezaurul a fost ascuns într-un pod fals

Potrivit poveștii familiei, Grinyov și-a ascuns colecția în timpul revoluției din 1917. În 1968, Moleva și Belyutin au câștigat dreptul de a se muta înapoi în trei dintre camerele din ceea ce era inițial un apartament cu 12 camere. Ei au pretins că au găsit tezaurul de artă ascuns într-un pod fals, exact acolo unde se presupune că strămoșul lor l-a lăsat.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre