Lecso, rețeta de tocană de ardei ungurească

Lecso, cunoscut în spațiul german că și Letscho (se pronunță „letșo”) este un fel de tocană de legume care poate conține și proteine tipice zonei: cârnați, slănină (slana, clisă) sau kaiser (bacon mai gras, afumat). Totul durează maximum 40 de minute.
Lecso se face în Ardeal în casă, în fiecare vară, când este bogăție de legume proaspete și aromate. Cel mai bine iese din ardei grași și cărnoși, colorați, albi, roșii și din ardei kapia, țuguiati și dulci.
Este o tocăniță cu multă ceapă călită, puțin usturoi și bucățele de ardei și roșii care se poate mânca că atare sau alături de cărnuri (șnițele, chiftele, fripturi). Timpul de gătire este de sub o oră, iar bucățelele de ardei rămân ușor crocante. Sosul este unul dulceag-acrișor, extraordinar de gustos.
Lecsó este foarte bun cald, proaspăt sau răcorit, chiar de la frigider. Se poate mânca a două zi pe felii de pâine prăjite (bruschette).
În mod tradițional lecso se face cu slăninuță afumată sau cârnați și multe legume de sezon.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook