Simona Ionescu / Redactor Șef

Legea care schimbă radical birocrația a intrat în vigoare de la 1 ianuarie. Iată ce trebuie să știți

Legea care schimbă radical birocrația a intrat în vigoare de la 1 ianuarie. Iată ce trebuie să știți
O nouă lege, care schimbă radical birocrația instituțiilor publice din România a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2022. Aceasta are precizări stricte.

De la 1 ianuarie, instituțiile publice nu mai au voie să solicite copii ale documentelor emise de alte instituții ale statului. Aici intră avize și alte documente. Pentru acestea, până acum, instituțiile publice solicitau copii. Legea nouă se aplică deopotrivă persoanelor fizice și celor juridice. Astfel, nicio instituție a statului nu mai are voie să le ceară românilor să prezinte în copie documente emise de alte instituții.

Ce se întâmplă când o instituție are nevoie să vadă anumite avize

Această lege a fost promulgată în data de 9 noiembrie 2021 de președintele Klaus Iohannis. Potrivit actului normativ, începând cu data de 1 ianuarie 2022, „se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale”.

Dacă totuși au nevoie să vadă documentele respective emise de alte instituții, potrivit legii, instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale vor solicita entităților care au emis documentele respective copii sau extrase de pe acestea, în format electronic. Dar pot face acest demers numai în baza consimțământului expres al beneficiarului serviciului public.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre