Simona Ionescu / Redactor Șef

Aceste animale nu se îmbolnăvesc niciodată de cancer. Știința încearcă să deslușească misterul

Aceste animale nu se îmbolnăvesc niciodată de cancer. Știința încearcă să deslușească misterul
Deseori, boli care îi afectează pe oameni pot îmbolnăvi și animalele. Există însă o anumită maladie care nu ajunge la aceste animale.

Elefanții nu se îmbolnăvesc de cancer, decât extrem de rar, iar oamenii de știință au vrut să descopere motivul, având în vedere talia acestor patrupede care, mai degrabă le-ar fi predispus să dezvolte o astfel de maladie.

Este neobișnuit ca elefanții să dezvolte această boală, iar oamenii de știință au descoperit motivul. Pe scurt, e vorba de genetica pachidermelor. Studiile recente au descoperit că elefanții fac extrem de rar cancer în comparație cu oamenii, deoarece în organismul lor e prezentă în număr mult mai rar o genă pe care o avem și noi: TP53, cunoscută și sub numele de gena supresoare de tumori.

Cel mai păzit secret. Cine a cumpărat 57 de elefanți vii

Elefanții au 20 de exemplare din această genă, în timp ce oamenii au doar un exemplar, arată Atlas-geografic.net.

Ce trebuie să știți despre gena care ucide cancerul, TP53

Potrivit oamenilor de știință, elefanții ar trebui să dezvolte cancer mai des și din acest motiv ar fi trebuit să dispară până acum din cauza riscului ridicat de îmbolnăvire. Cancerul este o boală care apare atunci când diviziunea celulară nu funcționează corect.  Mai exact, se formează un număr mare de celule defecte, ceea ce duce la apariția tumorilor.

Având în vedere talia și greutatea elefanților, 13 tone, și, implicit faptul că au mai multe celule decât oamenii, elefanții ar trebui să aibă o incidență mult mai mare a cancerului decât noi. Practic, știința a demonstrat că, cu cât există mai multe celule, cu atât există riscul ca în timpul diviziunii celulare să apără o eroare și de aici să se dezvolte cancerul. În timp ce între 11 și 25% din populația umană moare de cancer, mai puțin de 5% din populația de elefanți moare de această boală.

Terapiile viitorului vor implica gena TP53

Gena pe care au descoperit-o cercetătorii în corpul elefanților în număr mare,TP53 codifică proteina p53, care împiedică apariția anomaliilor în timpul diviziunilor celulare. Cercetătorii au analizat genomul strămoșilor mai mici ai elefanților și au găsit mai puține copii ale genei TP53. Concluzia lor e că producerea mai multor proteine p53 a fost modul prin care specia a evoluat genetic pentru a se menține în viață.

Proteina salvatoare p53 este deja utilizată de peste 15 ani în tratamentele imuno-terapeutice împotriva cancerului, însă noua descoperire care implică gena legată de ea, TP53, ar putea dura ceva timp până să fie utilizată în tratamente.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre