Simona Ionescu / Redactor Șef

Biblia diavolului, scrisă pe 160 de piei de animale de un călugăr care a făcut pact cu necuratul. E cel mai mare manuscris medieval din lume

Biblia diavolului, scrisă pe 160 de piei de animale de un călugăr care a făcut pact cu necuratul. E cel mai mare manuscris medieval din lume
Codex Gigas sau Biblia Diavolului, cea mai controversată carte din lumea datează din jurul anului 1300 d.Hr, dar nici până în acest moment nu se știe când a fost redactată.

Se presupune că manuscrisul ar fi fost făcut la mănăstirea benedictină din Podlažice, în Boemia, Cehia de astăzi. A fost scrisă în latină, pe 160 de piei de animale, însă în paginile sale există și pasaje în ebraică, greacă și slavonă.

Manuscrisul are o lungime de 75 de kilograme și se crede că este creația unui călugăr care a făcut pact cu necuratul. De altfel, imaginea lui Lucifer se află pe una dintre pagini, fiind imortalizat cu cerneală. Potrivit cercetătorilor, la început a avut 320 de pagini, dar unele au fost rupte de-a lungul timpului. Motivul nu-l cunoaște nimeni, se bănuiește că ar fi conținut reguli secrete din mănăstirile benedictine, care nu trebuie să fie cunoscute de nimeni.

Chipul lui Lucifer apare în Biblia diavolului

Și-a vândut sufletul diavolului

Studiile făcute susțin că o singură persoană a scris această lucrare. Dar de ce să fi făcut un călugăr o Biblie a diavolului? Legenda spune că monahul a încălcat jurămintele secrete și a fost condamnat să fie zidit de viu într-un turn de mănăstire. Pentru a scăpa de moarte, călugărul a promis că va scrie un manuscris care va aduce slavă mănăstirii, unde să se regăsească toate cunoștințele umanității.

În timp ce lucra, omul lui Dumnezeu a realizat că lucrarea nu va fi gata la timp și a înălțat o rugăciune către Lucifer, căruia i-a cerut să-l ajute să termine Biblia. I-a dat și ceva la schimb: sufletul său. Diavolul i-a dat ajutorul cerut, iar drept recunoștință, călugărul i-a pus imaginea într-una dintre paginile Bibliei. Ciudat sau nu, niciodată nu a fost găsită vreo altă operă a călugărului și nimeni nu a știut ceva despre pregătirea acestuia.

Cel mai mare manuscris medieval din lume

Călugărul și-a pierdut pentru totdeauna liniștea sufletească

În cât timp a fost scrisă Biblia? Tot cercetătorii susțin că ar fi fot nevoie de cel puțin cinci ani în care călugărul să fi scris fără oprire. După ce a terminat Biblia, călugărul nu și-a mai găsit niciodată liniștea sufletească. S-a rugat mult Maicii Domnului să-l izbăvească, Preacurata a fost de acord, dar a murit cu puțin timp înainte de a fi izbăvit. Codex Gigas este expus în Biblioteca Națională din Stockholm din Suedia.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre