Simona Ionescu / Redactor Șef

Clădiri bântuite. Fantoma din Hotel Cișmigiu

Clădiri bântuite. Fantoma din Hotel Cișmigiu
Prima clădire de pe Bulevardul Regina Elisabeta este Palace, sau, cum este cunoscută de toată lumea, Hotel Cișmigiu. De la începutul anilor ‘90 o poveste tragică bântuie această clădire.

O studentă basarabeancă și-a pierdut viața în Hotelul Cișmigiu, la începutul anilor ‘90. Povestea ei l-a inspirat pe Cristi Iacob să scrie versurile melodiei „Hotel Cişmigiu“, cântată de Vama Veche.

Hotel Cișmigiu

Clădirea în stil parizian a fost proiectată de Nicolae Nacu Pissiota, un arhitect aromân care a studiat la Paris. Hotelul a aparținut familiei acestuia până în anul 1948, când a fost naţionalizat de comunişti.

Cu o capacitate de circa 200 de camere, „Cişmigiu“ a fost considerat în anii ’20 unul dintre cele mai mari hoteluri din Capitală, fiind clasificat la categoria a doua. 

Cele mai multe delegaţii care ajungeau în Capitală îl alegeau datorită poziţiei bune pe care o ocupa în centrul oraşului. 

Pereţii camerelor erau decoraţi cu foiţe de aur, iar intrarea în recepţia hotelului se făcea printr-o uşă rotativă de lemn.

„Înainte de Revoluţie veneam mereu aici când luam leafa. Mâncam mici la cârciuma de jos, Gambrinus şi beam cu colegii bere la metru. 

Era un suport lung de lemn pe care încăpeau 7-8 halbe de bere, d-aia-i zicea «la metru»“, îşi aminteşte nea Costică, unul dintre bucureştenii care au prins perioada de glorie a cochetului hotel de lângă Grădina Cişmigiu  

Cămin pentru studenţii de la Teatru

După ce a fost naționalizat de comuniști, Hotelul Cișmigiu a fost transformat în cămin pentru studenţii de la Teatru, din 1989. La începutul anilor ‘90 a avut loc tragicul accident din clădire. 

Tudor Chirilă spune că povestea din piesa „Hotel Cișmigiu, cântată de Vama Veche, fost scrisă de actorul Cristi Iacob.

„Noi doar am preluat versurile din «folclorul» Facultăţii de Teatru şi le-am pus pe muzica celor de la Eagles. Versurile le-a scris Cristi Iacob, ajutat de un coleg, în perioada în care a stat acolo, în cămin“, a spus Tudor Chirilă. 

A țipat trei ore din puțul liftului

Mitul urban spune că, imediat după Revoluție, o tânără a căzut de la etajul doi în puțul liftului de la căminul de studenți al Facultății de Teatru și Film.

Tânăra a țipat în agonie timp de trei ore din puțul liftului, dar nimeni nu a auzit nimic. Încet, încet viața i s-a scurs din trupul plăpând, iar moartea ei a dat naștere uneia dintre cele mai macabre  legende pe care le are Bucureștiul.

Teribilul incident se spune că s-a întâmplat într-un weekend. De atunci, clădirea ar fi fost marcată cu o energie negativă. În mitul urban se mai precizează că tànăra care ar fi murit venea din Republica Moldova, fiind din prima generație de actori basarabeni.

Se spune că acum, liniștea nopții din Hotelul Cișmigiu este perturbată din când în când de țipete de ajutor care fac pur și simplu să îți înghețe sângele din vene.

A doborât un nou record Guinness pentru a încuraja alte femei. Ce a făcut este incredibil!

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre