Considerată cea mai mare explozie din istorie, nenorocirea de la Tunguska se crede că a fost provocată de un fragment de asteroid sau cometă ce a căzut pe Terra și echivalentul a 1000 de bombe de la Hiroshima.
În urma exploziei, 80 de milioane de copaci au ars pe o suprafață de 2150 de kilometri pătrați. Dimineața, localnicii din nord-vestul lacului Baikal ar fi observat o imensă minge de foc la fel de strălucitoare ca soarele străbătând cerul, care a fost luminată câteva minute mai târziu de o străfulgerare puternică. Ulterior, undele de șoc ale exploziei au spulberat geamuri în apropiere de 650 de kilometri și a fost observat un nor ciupercă.
În momentul exploziei, Londra a rămas în întuneric
Explozia a fost înregistrată de site-urile de monitorizare seismică din Europa și Asia, iar instabilitatea atmosferică rezultată a fost detectată chiar și de barometrograful, care tocmai fusese dezvoltat de faimoșii oameni de știință din Marea Britanie la acea vreme.
În zilele de după explozie, cerul de deasupra Tunguska, la 9.000 de mile distanță, a fost învăluit într-un portocaliu sumbru. Fenomenul nopților albe a continuat în zone extinse, iar cerul nocturn a fost roșu închis în Asia și Europa.La stația de astrofizică Smithsonian și la Observatorul Mount Wilson din Statele Unite s-a observat pentru cel puțin câteva luni o scădere a transparenței atmosferice. În momentul exploziei, Londra a rămas în întuneric.
Au apărut variații genetice la unele animale
Oamenii de știință au constatat că solul din zona exploziei a fost magnetizat, iar la unele animale au apărut variații genetice, renii căpătând o boală de piele ciudată.
Fizicienii din Italia au descoperit prin teste cu izotopi grei că brazii distruși în 1908 aveau niveluri mai ridicate de oligoelemente decât în alți ani, iar aceste oligoelemente nu puteau proveni de pe Pământ. Pentru că nu a existat niciun semn de anomalie de radiație, ceea ce indică faptul că nu a fost o explozie naturală de fisiune nucleară.
Ce a provocat explozia
O serie de necunoscute și îndoieli au dat naștere la diverse ipoteze în ultimii 100 de ani, care pot fi rezumate la „ipoteza impactului cu un meteorit”, „ipoteza exploziei nucleare”, „ipoteza exploziei unei nave spațiale extraterestre”, „ipoteza antimateriei” dar și „ipoteza impactului cu o cometă”. Dar nici până în acest moment nu s-a stabilit ce a provocat explozia.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook