Secretele orașului subteran din deșertul Iranului. Ceea ce a fost descoperit a fost un oraș subteran extins, vechi de 1.500 de ani, situat între 3 și 18 metri adâncime. Rețeaua labirintică era alcătuită din trei etaje de tuneluri, camere, conducte de aer, scări, canale și capcane. Este considerată o minune a arhitecturii și ingineriei antice.
Scopul inițial al construcției
Construcția acestui oraș subteran, numit Ouee (sau Ouyi), datează din Imperiul Sasanian (sau Neo-Persan) care a domnit între 224 și 651. Locuitorii ar fi săpat camerele subterane ca locuri ascunse pentru femei, copii și vârstnici în cazul unui atac al invadatorilor străini.
De-a lungul anilor, camerele individuale au fost amalgamate. Au fost construite acolo conducte de aer, conducte de apă, spații de depozitare și toalete. Acestea au creeat un oraș subteran durabil care a fost folosit ca refugiu în timpul războiului.
Fiecare familie avea camerele sale în felul său, cu un tunel care străbătea lungimea acestor camere, asemănător cu holul hotelului.
Legendele locale
Poveștile locale spun că orașul subteran a fost construit la porunca unui conducător sasanid care ar fi poposit pe acele meleaguri. Secole la rând, locuitorii din Nushabad au găsit, în sistemul de tuneluri al orașului, cel mai bun adăpost cu putință față de arșița cumplită la care era supusă, pe durata verii, acea regiune cu accentuat specific deșertic.
În sistemul de catacombe oamenii locului și-au construit și puțuri adânci. De acolo scoteau apa cea atât de binefăcătoare și de prețioasă într-un ținut arid. În orașul din adâncuri, oamenii locului puteau rezista săptămâni la rând.
Sistemul de tuneluri era prevăzut cu numeroase guri de aerisire iar izvoarele subterane ofereau necesarul de apă pentru un mare număr de persoane. Existau, de asemenea, și depozite de hrană, bine aprovizionate în perioadele de pace și belșug, de către locuitorii prevăzători. Nu lipseau nici încăperile care aveau funcție de dormitoare.
Orașul subteran poate fi vizitat
Părți ale orașului subteran sunt deschise turiștilor pe tot parcursul anului. De la Kashan, va trebui să luați un taxi și pur și simplu să cereți șoferului să vă ducă în orașul subteran.
După ce au fost folosite secole la rând, camerele și coridoarele subterane din Nushabad au fost abandonate, uitate chiar. Au fost redescoperite foarte târziu, în 1920, cu prilejul săpării unui puț. În anticele tuneluri a fost descoperit un bogat instrumentar specific epocii Sasanizilor – vase de pământ, arme, unelte.
Vreți să slăbiți? Trebuie să adăugați un ingredient în cafeaua de dimineață
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook