Simona Ionescu / Redactor Șef

Mâncare de hribi cu usturoi şi pătrunjel, ca în Ardeal

Mâncare de hribi cu usturoi şi pătrunjel, ca în Ardeal
Este vremea hribilor, cipercuțe delicoase care se pot prepara în multe feluri, de la salate, până la tocăniță și ciulama. Uite o rețetă de mâncare de hribi cu usturoi şi pătrunjel, ca în Ardeal, precum și alte rețete. Se și murează, pentru iarnă.

Mâncarea de hribi este un preparat pe care îl puteţi pregăti rapid, ce vă va permite să savuraţi din plin textura cărnoasă a acestor ciuperci, gustul lor puternic, cu aromă de alune.

Mâncare de hribi

Dintotdeauna, românii din mediul rural au gătit hribi și gălbiori, cipercuțe culese din pădure. Iată o rețetă simplă, dar delicoasă, din Ardeal.

Mod de preparare

Se iau cinci, şase hribi, se curăţă de pământ şi frunze, apoi să spală, însă fără a le lăsa să stea în apă.

Tăiaţi-i bucăţi mai mari şi puneţi-i într-o cratiţă în care aţi încălzit o lingură-două de ulei.

Amestecaţi şi săraţi, apoi lăsaţi ciupercile la foc mic să se prăjească uşor, amestecând continuu.

Când sunt gata, adăugaţi o mână de usturoi verde tăiat mărunt, sare, dacă e cazul, şi pătrunjel verde din belşug.

Condimentaţi cu piper după gust. Îi puteţi servi cu smântână ori folosi pentru prepararea omletei.

Salata de hribi

Salata de hribi se face ușor și poate servi ca și ganitură la alte feluri de mâncare sau pur și simpu pe pâine.

  • 0.5kg hribi proaspeți
  • 50 ml ulei
  • 1 gogoșar
  • 1 ceapă roșie
  • 1 cățel usturoi
  • o legătură pătrunjel verde
  • sare
  • piper.

Mod de preparare

Hribii se curăţă de pământ şi frunze, apoi să spală, însă fără a le lăsa să stea în apă. Lăsăm să se scurgă bine și îi feliem subțire.

Ceapa roșie o tăiem solzișori, iar gogoșarul îl feliem sau îl tăiem cubulețe. Usturoiul poate fi tăiat rondele sau pisat.

Într-o tigaie, punem la încălzit uleiul . Când este cald, adăugăm hribii și îi lăsăm să se soteze până când dispare apa pe care o lasă si se rumenesc puțin.

Punem sare și piper, apoi adăugăm ceapa tăiată, usturoiul și gogoșarul.

Amestecăm de câteva ori, oprim focul și punem pătrunjelul verde tocat.

Rețeta pentru hribi pane

Hribii se pot prepara și pane.

Ingredinte

  • 1 kg hribi mari;
  • 1,5 l apă;
  • 1 lingură sare;
  • 1 lingură zahăr.
  • 3-4 ouă proaspete;
  • 250 ml bere de foarte bună calitate;
  • 4-5 linguri cu vârf de făină;
  • 1 căpăţână de usturoi, pisat;
  • 1 legătură de mărar, tocat fin;
  • 1-2 linguriţe vegeta (bio sau clasic);
  • 1-2 linguriţe boia dulce;
  • sare după gust;
  • piper alb după gust;
  • ulei pentru prăjit (300-400 ml).

Mod de preparare

Hribii se curăţă şi se spală. Se pune apa la fiert cu sare şi zahăr. Când începe să fiarbă, se adaugă hribii. Se fierb 10-12 minute.

Se scurg şi se lasă să se răcorească. Se taie felii groase de 7-8 mm, sau cât îi place bucătarului

Într-un castron, se pregăteşte aluatul ca pentru clătite. Se bat ouăle, se adaugă berea, făina cernută, usturoiul pisat, mărarul tocat fin, vegeta, boiaua dulce, piperul şi sarea ( dacă este necesar).

Se amestecă bine prin bătaie cu telul sau mixerul, până se obţine un aluat moale precum o smântână potrivit de groasă. Dacă mai trebuie, se mai adaugă făină.

Feliile de hribi se dau prin acest aluat şi se rumenesc pe ambele părţi în ulei încins.

Feliile de hribi pane se aşază pe platou şi se decorează cu legume de sezon. Se presară cu verdeaţă tocată fin, mărar şi pătrunjel.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre