Simona Ionescu / Redactor Șef

Margarita, cocktailul cu trei povești

Margarita, cocktailul cu trei povești
Margarita este un cocktail mexican cu tequila, Triplu Sec sau alt lichior cu aromă de portocale și suc de lămâie sau limetă, care cel mai adesea e servit cu sare pe marginea paharului. Pentru margarita se preferă tequila blanco, deși se poate folosi și tequila oro. 

Cu toții ați savurat Margarita în diverse variante, lichidă sau înghețată, dar știați povesatea acestei băuturi care însemană „perlă” în limba latină și „margaretă” în limba spaniolă?

Băutura este de obicei servită cu gheață cuburi, cu gheață fărâmițată („margarita înghețată”) sau fără gheață. Oricare ar fi modalitatea de servire, este frecventă utilizarea sării pe marginea paharului.

Cele mai multe cocktailuri margarita conțin tequila, lichior de portocale, suc de limetă sau lămâie și uneori îndulcitori, dar numărul de variații este în continuă creștere.

În afară de Triplu Sec, alte tipuri de lichior cu aromă de portocale sunt uneori folosite, precum Patrón Citrónge, Cointreau sau Blue Curaçao, care dă blue margarita (JC). Margarita „grand”, „royal”, sau „Cadillac” conțin deseori Grand Marnier.

Trei povești pentru o Margarita

Există mai multe povești cu privire la nașterea acestui cocktail savuros. Una din ele îl menționează pe Danny Negrete. Conform lui Salvador Negrete, fiul acestuia, bărbatul a deschis un bar la hotelul Garci Crispo cu fratele său, David. În ziua anterioară căsătoriei lui David, Daniel i-a oferit acest cocktail drept dar de nuntă cumnatei sale, pe nume Margarita.


Ilie Năstase s-a lansat în imobiliare. Pentru cine a cumpărat case

Exclusiv. Lidia Buble a plătit o sumă exorbitantă


Era anul 1936 și a folosit o combinație în proporții egale de Triplu Sec, tequila și suc de limetă mexicană. Băutura a fost servită cu gheață fărâmițată în mână.

A doua poveste îl are în prim plan pe  Francisco „Pancho” Morales, și o dată precisă: 4 iulie 1942. Se spune că acest barman a inventat cocktailul într-un bar din Juárez, Mexico, numit Tommy’s Place. Se zice că o femeie a cerut o Magnolia (cocktail ce se prepară cu brandy, Cointreau și gălbenuș de ou, totul acoperit cu șampanie), dar cum nu știa rețeta, a improvizat.

A treia legendă are protagonistă o femeie, Margaret Sames. În decembrie 1948 Sames a creat băutura în barul ei din Acapulco, folosind o parte Cointreau, două părți de tequila și o parte suc de limetă. Știind că cei mai mulți oameni beau tequila cu puțină sare înainte, a ales să garnisească cocktailul cu sare pe marginea paharului.

Peste 10 ani, Margaret Sames s-a mutat în El Paso, Texas, în 1958, unde a devenit faimoasă pentru petrecerile sale generoase. În 1982 a apărut la o emisiune la NBC, unde a arătat metoda corectă de preparare a unei Margarita.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre