Maria Lătărețu și dramatica pierdere a 5 copii. Artista a murit cântând

Maria Lătărețu și dramatica pierdere a 5 copii. Artista a murit cântând
Despre Maria Lătărețu s-a spus că se întrece cu păsările cerului, răspunde privighetorilor. Oamenii de rând care au îndrăgit-o pe interpreta de muzică populară venită din Bălcești, județul Gorj. A plecat de acasă la 14 ani, să cânte și să scape de sărăcie.

Maria Lătărețu a bucurat milioane de români. Erau vremuri grele pentru toți, dar și mai dureroasă pentru îndrăgita interpretă de muzică populară. Nimeni nu a știut ce greutăți are acasă această ”Privighetoarea Gorjului”.

Maria Lătărețu a plecat de acasă la 14 ani, să cânte

Marina Lătărețu a fost apreciată că a păstrat stilul autentic gorjenesc pe care l-a interpretat cu multă delicatețe. Pe lângă faptul că este o bună interpretă, ea își compunea singură textele.

”Un folclorist suedez, mi-a spus că la Radio Stockholm se dă din când în când «Doina oltenească» a Mariei Lătărețu. O piesă  considerată unul din cele mai frumoase cântece din lume. Plăcută la vedere, cu gropițe ascunse în colțul buzelor, cu dinți de mărgăritar și cu ochii de licurici, Marița e o autentică țărăncuță din Gorj. Știe să zică minunat o sumedenie de cântări de un farmec deosebit. Marița n-are voce mare. Însă, tradiția, sau poate un instinct miraculos, o ajută să înlocuiască această lipsă prin simplicitate.

Această din urmă însușire e de altfel de o mare însemnătate, deoarece textul pe care îl zice Marița te încântă, pe cât te dezmiardă cântecul. Rămâi uimit de fantezia și de echilibrul și delicatețea ce se revarsă din versurile cântate”, spunea Mihail Jora, marele nostru compozitor și dirijor.

Și-a îngropat cinci copii

”Marița lu’ nenea Ion Borcan o să ajungă o mare cântăreață! Și păsările cerului tăceau când cânta ea”, spuneau sătenii din Românești, Gorj. Primii bani din cântat i-a câștigat la zece ani, din care l-a rugat pe tatăl sau să-i ia un paltonaș.

La 17 ani se căsătorește cu vioristul Mihai (zis Tică) Lătărețu și cântă împreună în mai toate satele din Gorj.  Curând după ce s-a măritat, a rămas însărcinată, și a născut primul băiat: Gică. Maria Lătărețu spunea că era atât de frumos, că erau topiți după el.

Era o femeie simplă. Își cosea singură costumele, se ducea și la piață cu coșnița, gătea minunat.

Copilul ei, Gică, murit la doi ani și jumătate, pentru că a răcit și nu erau pe vremea aceea medicamente la sat. Apoi, l-au avut Ion și o fetiță, Măriuca, care a murit la șase ani, mușcată rău de un câine. Au urmat două fetițe gemene, moarte și ele la un an și jumătate, tot din lipsa de medicamente. Iar ultimul, un băiețel, mort la trei zile după ce venise pe lume, a fost născut la o nuntă, unde Maria se dusese să cânte. S-a împiedicat de un ciot, a căzut și a avut o naștere prematură.

Pe urmă, a pierdut două case: una la Bucuresti, pe care i-a facut-o una cu pământul bombardamentul americanilor. Apoi alta, la Târgu Jiu, pe care și-a construit-o cu mare trudă și sacrificii. Comuniștii i-au naționalizat-o.

Tot ce i-a rămas a fost un bărbat bun și iubitor și dragostea publicului. Chiar dacă au ingropat impreună cinci copii din șase, au fost 45 de ani împreună.

A fugit de acasă din cauza sărăciei

A plecat de acasă la 14 ani. I-a spus mamei că nu mai poate sta în sărăcie și că poate talentul ei o să-i aducă o viață mai bună. Și s-a dus la fratele ei mai mare, Ioniță, care cânta într-un taraf, în Târgu Jiu. Curând i se dusese vestea în toate satele, că era o voce pe care toți cârciumării ar fi vrut să o aibă.

În 1937, este descoperită de o echipă de folcloriști, care încântați de vocea și de repertoriul său tradițional, au invitat-o la București pentru a o înregistra. În luna august a aceluiași an cântă prima oară la Radio București. În 1949, când devine prim-solistă a Orchestrei „Barbu Lăutaru” a Institutului de Folclor unde se și pensionează în 1966.

În septembrie 1972, Maria Lătărețu a pornit într-un turneu în toată țara, alături de Ion Luican, Laura Lavric și Ionel Schipoancă. În timpul recitalului susținut într-un cămin cultural din județul Botoșani, moare, la 61 de ani, din cauza unei congestii cerebrale.

Pe 27 septembrie 1972 și Măria Lătărețu și-a cântat ultima creație “Vă las cântecele mele”. Este înmormântată la cimitirul „Sfânta Vineri” din București.