Mesajele tulburătoare ale artiștilor și politicienilor la dispariția lui Ion Caramitru și Ivan Patzaichin

Mesajele tulburătoare ale artiștilor și politicienilor la dispariția lui Ion Caramitru și Ivan Patzaichin
„Când moare un actor, nu moare un om. Se sting, poate, zeci de suflete, pe care el, actorul, le-a împrumutat pentru rolurile sale”. Colegi și prieteni au transmis mesaje de condoleanțe tulburătoare.

5 septembrie 2021 va rămâne în sufletul românilor una dintre cele mai triste zile. Dar Ion Caramitru nu a murit. Doar s-a prăbușit un înger…

Mesajele tulburătoare ale artiștilor și politicienilor la dispariția lui Ion Caramitru și Ivan Patzaichin

L-a apreciat enorm și a învățat foarte multe de la cel ce a fost marele actor Ion Caramitru. Ștefan Bănică e șocat de vestea aflată și a transmis un mesaj de suflet.

„O duminică neagră!. Azi ne-au părăsit două personalități uriașe ale sportului și teatrului românesc! Ivan Patzaichin și Ion Caramitru! E prea mult…! I-am cunoscut, i-am admirat, am învățat de la ei. Dumnezeu să-i odihnească!”, a mărturisit actorul.

Corina Chiriac: „Dumnezeu să-i ierte!”

La rândul său, cântăreața Corina Chiriac s-a alăturat celor care plâng trecerea în neființă a lui Caramitru. „Cu nespusă tristețe mă alătur celor care deplîng plecarea la Cer a Maeştrilor Ion Caramitru şi  Ivan Patzaichin. Dumnezeu să-i ierte. Sincere condoleanțe familiilor îndoliate.”, a scris vedeta pe pagina sa de facebook.

Rareș Bogdan: „Drum lin spre stele, Ion Caramitru”

Devastat a fost și Rareș Bogdan, care a transmis cele mai frumoase cuvinte în această zi tristă. „Of, Doamne, două vești devastatoare într-o singură zi… Prea mult… Bunul Dumnezeu să îl odihnească în pace! A plecat pe scena veșniciei. Drum lin spre Stele, Ion Caramitru. Îți mulțumim pentru ce ne-ai lăsat ca Moștenire pe scena culturii și în artele spectacolului”, a spus acesta.

Cezar Ouatu: „Mulțumesc Maestre Ion Caramitru!”

Și Cezar Ouatu a rămas marcat de moartea lui Ion Caramitru: „Dumnezeu să vă odihnească în pace! Cum din păcate am spus deja inclusiv la marele nostru român și sportiv Ivan Patzaichin, România devine aproape orfană de adevăratele valori. Într-o societate haotică, dereglată total din punct de vedere cultural și sportiv. Iar pe o scară a valorilor pe plan național, suntem total dați peste cap de ceva ani buni fără vreo speranță într-o evoluție imediată”.

Ambasada Israelului: „O valoare incontestabilă a poporului român și un prieten de excepție al statului Israel”

Printre cei care i-au adus mulțumiri lui Ion Caramitru s-a aflat și Ambasada Israelului, care i-au mulțumit maestrului pentru cea mai frumoasă colaborare.

„Am aflat cu mare tristețe despre decesul unuia dintre cei mai mari actori ai României, Ion Caramitru. O valoare incontestabilă a poporului român și un prieten de excepție al statului Israel.

Am realizat împreună cu Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti proiecte culturale vaste și de succes, sub prețioasa îndrumare a directorului Ion Caramitru. Vom prețui întotdeauna aportul său considerabil la crearea unei legături culturale puternice între România și Israel. Fie amintirea sa binecuvântată!”, scrie în comunicat.

Klaus Iohannis: „Învingători și strălucitori în sport și teatru, Ivan Patzaichin și Ion Caramitru”

Pe pagina sa de Instagram, președintele României, Klaus Iohannis a fost alături de prietenii și colegii maestrului Caramitru și eminentului sportiv Ivan Patzaichin.

„Ne despărțim de doi dintre cei mai iubiți români. Ivan Patzaichin și Ion Caramitru au luminat arenele sportive și scenele pe care au urcat.

Învingători și strălucitori în sport și teatru, Ivan Patzaichin și Ion Caramitru, prin dispariția lor neașteptată, ne lasă de azi mai săraci. Consolați doar de amintirea gloriei pe care au dăruit-o României prin energia, talentul, dăruirea și eforturile lor de a fi cei mai buni. Condoleanțe familiilor și celor dragi pentru pierderea suferită!”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei: Ion Caramitru, In Memoriam

La scurt timp de la aflarea veștii cumplite, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei a trimis un mesaj de condoleanțe pe pagina de facebook.

„Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și ASR Principele Radu au aflat cu nespusă tristețe neașteptata veste a trecerii la cele veșnice a marelui actor Ion Caramitru.

Alături de Regele Mihai I și de Custodele Coroanei Margareta încă din primele zile ale lui decembrie 1989, Ion Caramitru a fost un devotat, constant și curajos apărător al principiilor și valorilor Coroanei Române. Precum și un adevărat prieten. Regele Mihai I a distins pe Ion Caramitru cu Crucea Casei Regale a României în anul 2008 și cu Decorația Regală Nihil Sine Deo în anul 2012.

În anul 1995, Ion Caramitru a fost decorat de Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a cu Ordinului Imperiului Britanic, în grad de Cavaler. Actul său curajos și vizionar de a fonda UNITER, în anul 1990, a schimbat statutul respectabilei profesii de artist dramatic. A fost un eminent ministru al Culturii și un foarte apreciat ambasador al teatrului și filmului românesc pe toate meridianele lumii.

Regele Mihai I a călătorit la Londra, la începutul anilor 1990, pentru a vedea pe scenă pe Ion Caramitru și pe marii actori de la Bulandra, în “Hamlet”. Majestatea Sa Margareta și Principele Radu s-au cunoscut în ianuarie 1994, în cadrul programului Artécole, fondat la UNITER de Ion Caramitru.

Ion Caramitru a fost un mare actor, regizor și profesor de teatru, un animator al vieții teatrale și un remarcabil director al Teatrului Național. Sute de tineri actori și regizori au avut în Ion Caramitru un model și un susținător. România a pierdut astăzi una dintre marile ei personalități contemporane.

De numele lui Ion Caramitru sunt legate multe evenimente și inițiative regale, începând cu Premiul pentru cea mai bună piesă a anului, susținut de trei decenii încoace de Fundația Regală Margareta a României și ulterior de Familia Regală. Custodele Coroanei și Principele Radu trimit cele mai profunde sentimente de compasiune doamnei Micaela Caracaș și fiilor marelui dispărut!”, se arată în comunicatul trimis de Familia Regală a României.

Sursă foto: libertatea, protv, wowbiz