Adevărul este că am avut și avem actori cu uriaș talent. La început, Mircea Crișan era popular doar în București, dar când a apărut la radio și televiziune a devenit ceea ce numim noi acum o mare vedetă. Era suficient să apară și să deschidă gura.
Mircea Crișan s-a născut în tren
Uriașul actor Mircea Crișan are o poveste de viață absolut spectaculoasă. S-a născut în tren și a murit la azilul de bătrâni. Uita și cum îl cheamă.
Apărea la televizor și deja zâmbeai. Era grăsuț, dar el făcea glume și pe seama asta. Când dechidea gura, toți românii se așteptau la momente unice. Nu numai că avea texte minunate, cu umor de calitate, dar Mircea Crișan imita cu o bucurie de nedescris furtuna, mierla, purcelul, haita de lupi iarna, uşa care scârţâie, geamul care se sparge, copilul mic care plânge, care gângureşte, cucul, maimuţa ori avionul. Când termina scena, toată lumea râdea cu lacrimi.
Mircea Crișan se numea de fapt Mauriciu Kraus, evreu născut în România, mai exact în tren. Când era copil, mergea în turneu cu părinții, angajați la un parc de distracții ambulant.
Mircea Crișan a debutat în teatru la 19 ani
A studiat la Conservatorul de Artă Dramatică, dar la 19 ani a debutat ca figurant la Teatrul Barașeum, actualmente Teatrul Evreiesc de Stat. Tot atunci, a fost vânzător de mezeluri.
În anii ’60, Mircea Crişan era prezent în numeroase producţii radiofonice şi de televiziune, devenind unul dintre cei mai populari actori de comedie din România. La Revelionul din 1964, difuzat la radio, a cuprins aproape în totalitate, scenete şi poante cu Mircea Crişan. La fel s-a întâmplat la Revelionul 1989 -1990.
Mircea Crișan a jucat pe marea scenă a Teatrului Olympia din Paris
În vara anului 1965 a avut loc primul turneu al Teatrului Tănase la Paris, pe scena Teatrului Olympia. Spectacolul, „Grand music hall de Bucharest”, în care juca şi Mircea Crişan, a avut un succes fulminant, fiind răsplătit cu aprecieri unanime şi în toamna aceluiaşi an, la Berlin, la Friederich Stadt Palace, şi mai apoi la Trieste, în Italia.
Anul 1965 a reprezentat şi venirea lui Nicolae Ceauşescu la putere, iar Mircea Crişan avea să decidă deja să râmînă în Occident. Îl mai întâlnise o dată, iar Nicolae Ceaușescu i-a reproșat că îi face pe oameni să râdă, în loc să îi îndemne să muncescă mai mult.
De aceea, în anul 1968, cu ocazia unui nou turneu realizat de Teatrul de revistă „Constantin Tănase”, la Paris, la Teatrul Olympia, Crişan a rămas în Occident, stabilindu-se ulterior în Germania, unde şi-a luat numele de Mircea Krishan.
Mircea Crișan a făcut carieră și în Germania
În România, el a devenit indezirabil, autorităţile comuniste dând ordin să se distrugă orice înregistrare a sa, doar că profesionişti din radio şi Tv au găsit modalităţi să salveze benzile cu marele comic. Iar cei din România care îl apreciau în mod deosebit, îl puteau asculta săptămânal la postul de radio Europa liberă.
În Germania, a făcut numeroase one-man-showuri, televiziune, film şi teatru. La televiziunea germană apare în peste 60 de filme şi circa 90 de show-uri.
În anii 1983-1984, Mircea Crișan a fost în turneu în Canada, pentru comunitatea de români din Toronto, în urma căruia a înregistrat un succes fabulos.
După Revoluţie, Mircea Crişan a fost o dată în România, pentru a susţine un spectacol la Sala Palatului, însă publicul tânăr nu-l cunoştea şi parcă nu mai gusta umorul lui special.
Mircea Crișan a murit la azilul de bătrâni
Mircea Crișan și-a petrecut ultimii ani de viață internat într-un azil pentru vârstnici din Düsseldorf, suferind de boala Alzheimer. A murit pe 22 noiembrie 2013, senin, la 89 de ani.
Fuego, mesaj emoționant pentru mama lui
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook