Marea Britanie a experimentat „Regency” aproape simultan cu „Empire stye” din Franța. La Paris, acest lucru s-a putut vedea în adoptarea hainelor egiptene și a stilurilor prusace după cucerirea de la Austerlitz în 1807. În timpul Revoluției Franceze din anii 1790, apariția stilurilor alternative a apărut din stilul uniform al regimului antic. Prin urmare, în îmbrățișarea noii Republici, noile stiluri de îmbrăcăminte au devenit puncte evidente ale reprezentării vizuale.

Stilul „Imperiului” al ascensiunii lui Napoleon a pus capăt modelor frivole de care se bucura sub Director. Invazia lui Napoleon în Egipt a importat noi teme ale orientalismului în îmbrăcămintea franceză, cum ar fi tunica Mameluck, deși Laver susține că acest lucru a fost doar pentru o scurtă perioadă înainte ca Războiul peninsular să facă stilurile spaniole mai populare. 

Moda în Marea Britanie

În Marea Britanie, de la prima abdicare a lui Napoleon în 1814, moda femeilor a revenit la stilul elizabetan romantic, dar a început să favorizeze stilul francez mai rafinat. În contrast, inovațiile croitorilor londonezi care lucrau cu pânze structurate după ideile lui Beau Brummell au permis croirea fină a costumului modern, în afară de mătăsile fragile din secolul trecut. 

Adoptarea stilurilor militare în viața civilă este de înțeles, dat fiind că Napoleon a înțeles ca toți marii dictatori importanța unei armate bine îmbrăcate.

Influențele militare

Bineînțeles, costumul militar a fost punctul de vedere definitoriu al unui câmp de luptă de multe mii, iar Marea Armată a trebuit să semene cu măreția Imperiului Napoleonic pentru preocupările practice ale intimidării fizice la fel de mult ca și mândria naționalistă. Această combinație de mândrie naționalistă și stil masculin, războinic, a pătruns în mod natural în moda civilă a vremii și mai departe. 

Pălăriile au început să semene cu căști și piele de urs. Chiar și rochiile pentru femei au fost inspirate în 1815 de ofițerii aliați prin coroane înalte și cocarde cu pene. Pantalonii civili au devenit împodobiți cu împletituri asemănătoare cu cele ale uniformelor emblematice de husar de origine maghiară. 

Aceasta ar începe o tradiție a confiscării stilului militar pentru moda înaltă, care ar ajunge de la obiceiurile de călărie ale femeilor din anii 1880 până la Jimi Hendrix și Adam Ant. Cu Europa în flăcări, acesta a fost un moment al armatelor distincte, variate, iar stilul lor se intersecta destul de diferit de orice alt conflict.

 

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri