Ne vom putea testa pentru COVID în farmacii. Ce spune ministrul Sănătății despre medicii care nu răspund pentru prejudicii aduse pacienților

Ne vom putea testa pentru COVID în farmacii. Ce spune ministrul Sănătății despre medicii care nu răspund pentru prejudicii aduse pacienților
Ministrul Sănătăţii a făcut un anunț revoltător. Vlad Voiculescu a declarat că în perioada stării de alertă medicii de alte specialităţi decât boli infecţioase sau ATI vor putea îngriji pacienţi COVID-19, cu respectarea protocoalelor medicale, fără să fie răspunzători pentru daunele şi prejudiciile produse în exercitarea profesiunii.

Medicii care nu răspund pentru prejudicii și testarea COVID-19 în farmacii. Vlad Voiculescu a spus joi, că toți medicii vor putea îngriji pacienţi COVID-19, în perioada stării de alertă.

Aceștia nu vor fi răspunzători pentru daunele şi prejudiciile produse în exercitarea profesiunii. Ministrul Sănătăţii a mai declarat că, testarea cu antigen se va putea face în curând și în farmacii.

Ce spune Ministrul Sănătăţii 

Medicii nu răspund pentru prejudicii și va exista testarea COVID-19 în farmacii. Decizia a fost luată de Guvern, prin ordonanţa de urgenţă de modificare a Legii sănătăţii, a precizat Voiculescu aseară,  într-o conferință de presă susținută după ședința de Guvern. Ministrul Sănătăţii a explicat că, dacă aceste protocoale sunt respectate de către medici din alte specialităţi decât boli infecţioase sau ATI, care vor îngriji pacienţi COVID, ei nu pot fi traşi la răspundere.

„Am spus-o de multe ori. În spaţiul public se vorbeşte despre paturi ATI, despre necesitatea de a creşte capacitatea la ATI. Se vorbeşte de paturi ca şi cum am vorbi despre mobilă. Limitarea principală este a resursei umane. 

Şi atunci vorbim de medici obosiţi, de asistente şi toţi care contribuie, vorbim despre limitări, pe care le eliminăm astăzi, date de lege, o lege care îi face pe medici de anumite specialităţi să se teamă de eventuale consecinţe ale unui lucru pe care doresc să-l facă: să ajute în secţiile de terapie intensivă sau acolo unde sunt îngrijiţi pacienţi cu COVID -19. 

Astăzi, prin ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii 95, Legea sănătăţii, am stabilit că pe durata stării de alertă, alte specialităţi medicale decât cele de infecţionişti, ATI-şti, pot veni în ajutorul colegilor lor, cu respectarea protocoalelor de practică medicală care sunt aprobate prin ordin al Ministerului Sănătăţii. 

Deci, stabilim că medicii respectivi nu sunt răspunzători pentru daune şi prejudiciile produse în exercitarea profesiunii desfăşurate în condiţiile respectării protocoalelor. Dacă protocoalele medicale sunt respectate, nu avem niciun fel de teamă de vreo consecinţă”, a anunţat Voiculescu după şedinţa de guvern.

Testarea pentru COVID-19 în farmacii

De asemenea, Guvernul a aprobat instituirea cadrului legal în vederea testării pentru COVID-19 în farmacii. Anunțul a fost făcut tot de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

„Astăzi, în şedinţa de guvern am aprobat instituirea cadrului legal pentru testarea în farmacii. În perioada următoare, chiar mâine, avem discuţii la Ministerul Sănătăţii cu reprezentanţii farmaciilor, pentru ca testarea cu antigen să se poată face în farmacii. E un pas important care merge spre testare în masă, testarea oricui are această nevoie, dorinţă. 

Ea se va putea face la un preţ scăzut, negocierile sunt în curs. Avem de astăzi, după ce ordonanţa de urgenţă va apărea în Monitorul Oficial, şi baza legală pentru acest lucru”, a precizat Voiculescu, după şedinţa de guvern.

Lana Del Rey continuă să-și construiască propriul mit. Tot ce trebuie să știți despre ultimul ei album