Noi reguli de călătorie în Spania. Ce vor trebui să facă românii?

Noi reguli de călătorie în Spania. Ce vor trebui să facă românii?
Spania a impus noi reguli pentru românii care călătoresc pe teritoriul lor. Acestea intră în vigoare de astăzi, 23 noiembrie.

De astăzi, cetățenii români care plănuiesc să călătorească în Spania trebuie să facă obligatoriu un test COVID-19. Testul trebuie să aibă un rezultat negativ și să fie făcut înainte (cu maximum 72 ore) de intarea pe teritoriul spaniol.

Autorităţile pot solicita dovada în original a testului PCR (în format digital sau pe hârtie), iar documentul trebuie să fie tradus în limba spaniolă sau engleză, potrivit News.ro,care citează MAE.

„Începând cu data de 23 noiembrie 2020, toate persoanele care călătoresc în Spania, pe cale aeriană sau maritimă, provenind din zone/state cu risc epidemiologic ridicat trebuie să prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, care să fie efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul spaniol”, transmite Ministerul Afacerilor de Externe. 

Cei care călătoresc trebuie să completeze un formular

De asemenea, toate persoanele care călătoresc spre Spania trebuie să completeze, anterior efectuării călătoriei, un formular privind starea de sănătate prin intermediul aplicaţiei Spain Travel Health (SpTH) sau al paginii de internet www.spth.gob.es.

 

În cazul în care pasagerul este minor sau o persoană dependentă, formularul poate fi completat de tutore, care va fi responsabil pentru veridicitatea informaţiilor furnizate. Ulterior completării formularului, se va genera un cod unic QR de sănătate, care va trebui prezentat la controlul de sănătate efectuat în aeroportul/portul de destinaţie. 

Ce se întâmplă la sosirea pe teritoriul Spaniei?

La sosirea în Regatul Spaniei, autorităţile spaniole pot solicita călătorilor dovada în original a testului PCR (în format digital sau pe hârtie), document care trebuie să fie redactat în limba spaniolă sau engleză, să cuprindă numele şi prenumele călătorului, datele documentului de identitate naţional sau al paşaportului cu care se va legitima, data realizării testului, datele unităţii medicale care a realizat testul şi rezultatul negativ al testului. 

Restricțiile impuse de Spania Guvernul central spaniol a decretat, începând cu 26 octombrie 2020, starea de urgenţă pe întreg teritoriul Spaniei. Printre măsurile impuse de starea de urgenţă se regăsesc următoarele: Restricţionarea circulaţiei în intervalul orar 23.00-6.00, cu posibilitatea decalării sau prelungirii acestui program cu o oră, decizie care rămâne la latitudinea fiecărei comunităţi autonome. 

Insulele Canare sunt exceptate de la măsura privind limitarea circulaţiei pe fondul evoluţiei epidemiologice favorabile din această regiune (incidenţă de sub 100 de cazuri la 100.000 de locuitori). Reuniunile pe întreg teritoriul Spaniei se limitează la un număr de maximum 6 persoane. Comunităţile autonome pot decide închiderea perimetrală a regiunii sau a municipiilor, precum şi limitarea intrărilor şi a ieşirilor în fiecare regiune. 

Cât va costa vaccinului anti-COVID