O fostă mare balerină a fost dată afară din teatru. Angajații Operei din Iași au fost săltați luni de mascați, de acasă, și duși la audieri. Managerul Beatrice Rancea a fost acuzată că a produs un prejudiciu estimat la 5.000.000 lei, prin deturnarea fondurilor Operei de la Iaşi şi din Bucureşti. 

Beatrice Rancea a fost dată afară din Operă

O fostă mare balerină a fost dată afară din teatru. Beatrice Rancea a fost dată afară din teatru chiar de către Ministrul Culturii.

Bogdan Gheorghiu i-a suspendat fostei balerine contractul de management încheiat cu Opera Naţională Română din Iaşi, miercuri, pe 3 martie. Decizia a venit în urma acuzațiilor aduse asupra lui Beatrice Rancea, care a fost pusă sub control judiciar, potrivit reprezentanţilor DIICOT.   

„Ministerul Culturii va respecta toate procedurile legale cât timp eu am în responsabilitate mandatul acestui minister. Asigur atât angajaţii Operei Naţionale Iaşi, cât şi publicul ieşean, că vom urma paşii necesari pentru ca activitatea instituţiei să nu fie perturbată de această anchetă şi de măsurile ce se impun”, a declarat Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.   

Prejudiciu estimat la 5.000.000 de lei 

În dosarul de evaziune şi folosire frauduloasă a banilor autoritățile au efectuat 26 de percheziţii, care au avut loc nu doar la Iaşi, dar şi la Bucureşti. În urma acestora a fost adus un prejudiciu estimat la 5.000.000 de lei.   

„Ministerul Culturii a solicitat DIICOT informaţii legate de situaţia managerului Operei Române din Iaşi, doamna Beatrice Rancea, cu privire la măsurile dispuse asupra acesteia, cum ar fi instituirea controlului judiciar, precum şi dacă au fost stabilite obligaţii care împiedică exercitarea funcţiei de manager. 

Această solicitare vine ca urmare a faptului că Opera Naţională din Iaşi se află în subordinea Ministerului Culturii şi există un contract de management încheiat cu doamna Beatrice Rancea.   

Având în vedere răspunsul DIICOT primit astăzi, 03.03.2021, conform căruia au fost luate măsuri de control judiciar, inclusiv pentru doamna Beatrice Rancea, aceasta având şi obligaţia de a nu exercita profesia, obligaţie prevăzută de dispoziţiile art. 215 alin 2 lit. e din Codul de Procedură Penală, Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu a dispus suspendarea contractului de management încheiat cu doamna Beatrice Rancea pentru Opera Naţională Română din Iaşi.

În conformitate cu art. 32, alin 4, OUG 189/2008, privind managementul instituţiilor publice de cultură, cu modificările şi completările ulterioare, legea specială în materie, coroborate cu cele ale contractului de management încheiat cu doamna Beatrice Rancea, contractul se suspendă de drept în cazurile prevăzute de lege sau cu acordul părţilor, la cererea motivată a părţilor. 

Astfel, contractul de management se suspendă la iniţiativa autorităţii ca urmare a faptului că faţă de manager s-a dispus măsura controlului judiciar ca urmare a faptelor penale anchetate, incompatibile cu exercitarea prezentului contract”, se menționează în comunicatul Ministerului Culturii.

Angajații Operei din Iași săltați de mascați. Este vizată Beatrice Rancea

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp