Simona Ionescu / Redactor Șef

O somitate medicală din România s-a stins din viață în America. Adrian Lobonțiu rămâne în istoria medicinei mondiale

O somitate medicală din România s-a stins din viață în America. Adrian Lobonțiu rămâne în istoria medicinei mondiale
Doliu în lumea doctorilor. România se mândrește cu mulți eroi. În rândul marilor valori din țara noastră se află și medicul Adrian Lobonțiu, care, din păcate, s-a stins din viață.

Adrian Lobonțiu va rămâne în istoria medicinei. El este unul dintre cei mai mari chirurgi români. Medicul s-a născut în anul 1967, la Reghin și și-a dedicat viața pentru a salva alte vieți. 

Adrian Lobonțiu va fi înmormântat la Târgu Mureș

Adrian Lobonțiu a fost găsit fără suflare în locuința sa din Statele Unite ale Americii. Vestea tristă a fost anunțată chiar de către soția lui, pe pagina de Facebook. Medicul va fi adus în țara sa natală și înmormântat la Târgu Mureș.

Medicul român a lăsat o moștenire fabuloasă în urma sa. Adrian Lobonțiu este chirurgul care va rămâne în paginile de istorie din medicina mondială. 

Dr. Adrian Lobonțiu a fost pionier al chirurgiei robotice în Europa. El este cel care a realizat numeroase intervenții în premieră mondială, atât în străinătate, cât și în țara noastră. Modul în care s-a dedicat jobului său nu a trecut neobservat. Adrian Lobonțiu a primit numeroase distincții de-a lungul anilor.

Dr. Adrian Lobonțiu a marcat mai multe premiere mondiale

Printre realizările sale se află prima operație de chirurgie robotică din lume, cu robotul chirugical Da Vinci. Aceasta a fost efectuată în Franța. De asemenea, pe listă este și prima operație transorala minim invazivă, realizată la Bruxelles.

Adrian Lobonțiu a marcat o premieră la nivel mondial și în chirurgia obezității. În 2009, el a realizat o intervenție fără incizie, sângerări sau cicatrice, micșorând stomacul unei paciente de 190 de kilograme. Intervenția dificilă a fost făcută cu ajutorul unei tehnici pe care chiar el a inventat-o. 

Dr. Adrian Lobonțiu a introdus prin gura pacientei un aparat cu care a absorbit anumite porțiuni ale stomacului, cu ajutorul unui sistem de vid, iar ulterior l-a fixat cu capse confecționate din prolen, un material special, ușor și rezistent. Evenimentul a avut loc la Paris, la spitalul Poissy.

A servit sistemul medical din Franța și pe cel din SUA

Adrian Lobonțiu va rămâne în istoria medicinei. Dr. Adrian Lobonțiu a petrecut aproximativ două decenii în Franța. Acolo, și-a făcut datoria de chirurg cu trup și suflet.

De asemenea, a petrecut și opt ani în SUA, având în paralel experiență managerială, fiind licențiat al “Graduate School of Business: Executive Program in Leadership” din anul 2012 al Universității Stanford, California, SUA, Program de Management al Executivilor în domeniul Sănătății.

„Am urmat deci un program de specializare în SUA, în Silicon Valley, California, după care trebuia să introduc în Europa toate noile indicaţii de chirurgie robotică concepute şi dezvoltate de NASA. Un fel de « French–Romanian–American Dream! Până la urmă i-am spus managerului şi m-a înțeles, dar am pierdut postul de la spital. 

Pentru el era foarte greu de acceptat cum eu, ca medic român, după ce în urma muncii susţinute de ani de zile, am reuşit, în sfârşit, să ocup un post de medic chirurg în Paris, râvnit chiar de mulţi alţi colegi francezi, renunţ la tot acest triumf înconjurat de confort, las totul baltă şi plec în Statele Unite. 

Ştiam că doar dacă voi renunţa, voi reuşi să dobândesc mai mult (era din nou vorba de schimbare!). Am plecat în SUA, unde am avut ocazia să lucrez cu cei mai mari cercetatori specialişti din Silicon Valley în aplicarea tehnologiei concepute de NASA şi Departamentul de Apărare American. Nu am avut decât de câştigat. Ce experienţă minunată! 

După o perioadă, conform contractului, am revenit în Europa şi am început să efectuez demonstraţii operatorii pe bătrânul continent: Italia, Germania, Franţa, Olanda, Anglia, ROMÂNIA, plătit fiind, de data acesta, de americani. 

După un timp, tot profesorul Daniel Loisance de la Spitalul Mondor din Paris mi-a propus postul de chirurg în clinica sa, numindu-mă director la departamentul de Chirurgia Robotică şi Tele-Satelitara”, mărturisea Adrian Lobonțiu.

Ce să faci dacă îţi cad genele. Trucuri să le stimulezi creşterea

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre