O vom ține și pe Ecaterina Teodoroiu în portofel. Vă spunem ce valoare va avea

O vom ține și pe Ecaterina Teodoroiu în portofel. Vă spunem ce valoare va avea
Europarlamentarul Corina Crețu ne aduce o veste neașteptată de la Bruxelles. Din această toamnă, se va pune în circulație o nouă bancnotă în România. Va fi prima cu chipul unei femei.

Bloggerița de modă Jeanina Nectara a reușit în campania „Femei pe bancnote”. Jurnalista a convins Banca Națională a României să lanseze bancnota de 20 de lei, celebrând-o pe Ecaterina Teodoroiu.  Europarlamentarul Corina Crețu a anunțat reușita.

Bancnotă nouă în România. Prima cu chipul unei femei

Bloggerița de modă Jeanina Nectara militează de câțiva ani pentru promovarea femeilor pe bancnote. Iată că a reușit. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Corina Crețu, pe rețelele de socializare.

„Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării.

Acest succes se leagă de numele Janinei Nectara, care, cu eforturi și multă perseverență, a inițiat și susținut campania «Femei pe bancnote». Banca Naţională a României va lansa în circulaţie bancnota de 20 de lei celebrând-o pe Ecaterina Teodoroiu.

Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei.  Am felicitat-o pe Janina Nectara pentru activitatea sa. Sper ca exemplul ei, precum și al altor persoane asemenea ei, să constituie modele de bune practici la nivel european ”, a scris Corina Crețu, pe Facebook.

Bloggerița de modă Jeanina Nectara a reușit în campania „Femei pe bancnote”. Europarlamentarul Corina Crețu a anunțat reușita.

Bancnota cu chipul Ecaterinei Teodoriu trebuia să fie lansată în 2020

Într-un comunicat de presă din 2019, Banca Națională a României a anunțat că bancnota de 20 de lei cu chipul Ecaterinei Teodoroiu va fi pusă în circulație în cursul anului 2020, lucru care nu s-a întâmplat.

„Banca Națională a României va lansa în circulație bancnota de 20 de lei, care va celebra o personalitate feminină – Ecaterina Teodoroiu.

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, în ședința din 30 iulie a.c., lansarea în circulație, în cursul anului 2020, a unei bancnote care va avea pe una dintre fețe portretul Ecaterinei Teodoroiu, eroina căzută în luptă în timpul Primului Război Mondial. Bancnota va avea valoarea nominală de 20 de lei. Această valoare nominală a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote românești și se regăsește printre cele aflate în circulație în zona euro.

Alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dublă semnificație. Banca Națională a României susține astfel preocupările pentru consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume. De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire.”