Conform noului act normativ, mii de români se vor putea pensiona mai devreme, fără niciun fel de penalizări. Legea stipulează clar cine se califică. Conform Antena 3 CNN, este vorba despre persoane care au locuit în orașe intens poluate. Acestea beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu doi ani. Legea care le dă acest drept devine aplicabilă începând de astăzi, 13 iulie 2023.
Legea 212/2023, care a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial, cu mențiunea că este aplicabilă din 13 iulie, oferă o listă actualizată ce conține toate localitățile poluate din țara noastră. Locuitorii acestora, inclusiv cei de pe o rază de opt kilometri, primesc astfel dreptul de a ieși la pensie cu doi ani mai repede, fără să sufere penalizări.
Lista localităților poluate a fost actualizată
Astfel, locuitorilor aflați deja pe lista ce permitea și înainte reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat în care au trăit, li se alătură și cei din localitățile Bistra și Sălciua din județul Alba, Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumușeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad, Piteşti din judeţul Argeş, Comănești din județul Bacău, Băița din județul Bihor, Codlea din judeţul Braşov și Giurgiu, municipiul de reședință al județului omonim.
Amintim că Legea pensiilor (263 / 2010) stabilește că, în cazul persoanelor care au trăit în orașe sau localități puternic poluate, și care vor să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, nu se aplică penalizările ce, în mod normal, s-ar fi luat în calcul în situația pensionării anticipate parțiale, scrie avocatnet.ro. Conform legii, pentru pensionarea anticipată parțială se aplică o scădere procentuală a cuantumului pensiei.
În acest moment femeile ies la pensie la 61 de ani și 9 luni, iar bărbații la 65 de ani. Până în 2030 se prevede creșterea vârstei de pensionare la femei la 63 de ani. De asemenea, în PNRR se menționează ca vârsta de pensionare a femeilor să fie egală cu cea a bărbaților, la 65 de ani.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook