Update: Regina s-a stins joi, 8 septembrie 2022. Dumnezeu să o odihnească!
Mulți își amintesc că anul acesta, regina Elisabeta II și-a sărbătorit jubileul de platină și este unul dintre cei mai importanți și longevivi monarhi ai tuturor timpurilor. Ea a gestionat cu delicatețe vremurile care se schimbă rapid și s-a purtat întotdeauna cu echilibru, eleganță și grație. Fiind cel mai longeviv monarh, vestea dispariției ei va fi devastatoare pentru mulți din întreaga lume. Dar ce se va întâmpla când va sosi această zi tristă?
Operațiunea London Bridge
Denumită „Operațiunea London Bridge”, aceasta a pus la punct deja unele detalii legate de ceea ce se va întâmpla atunci când Elisabeta II va înceta din viață. Unele din detaliile planului au fost aflate în 2017, după cum a relatat The Guardian, subliniind principalele evenimente care vor avea loc în cazul în care Regina va înceta din viață. Se sugera că ar exista mai multe planuri diferite în vigoare, în funcție de locul unde s-ar afla monarhul la momentul respectiv. Desigur, probabilitatea ca Elisabeta II să fie în străinătate este foarte mică.
Pe de o parte, planurile întocmite de Cabinet au fost dependente de starea actuală a pandemiei de Coronavirus. Planul, care nu s-a schimbat prea mult de-a lungul anilor, prevede și acum că COVID-ul va face parte din discuția despre moartea monarhului.
Protocolul stabilețte în detaliu cum se va acționa
Planurile dezvăluie că va fi pusă în aplicare o operațiune de securitate extinsă pentru a controla mulțimile mari care vor inunda capitala odată ce se va afla despre moartea reginei. Este de așteptat un haos în călătorii și toate forțele oficiale ale statului britanic vor fi chemate pentru a face față situației, scrie MSN.com. Potrivit planului, Operațiunea London Bridge începe cu o succesiune de apeluri, în care prim-ministrul, șeful de cabinet și un număr dintre cei mai înalți miniștri și oficiali vor fi informați de secretarul privat al Reginei.
Abia după ce vor fi comunicate oficialilor de vârf, vestea va fi împărtășită publicului. Prin urmare, ar putea dura un timp considerabil până când vestea morții Elisabetei să ajungă la marele public. Casa regală însăși va transmite „notificarea oficială”.
Termenii corecți d adresare
Oficialii sunt instruiți cu privire la cel mai bun mod de a transmite știrile. Un script de apel pentru transmiterea veștilor miniștrilor, după cum a raportat POLITICO, le cere să spună: „Tocmai am fost informați despre moartea Majestății Sale Regina”. Miniștrilor li se va spune că „este necesară discreție”. După cum relatează POLITICO, „miniștrii și înalții funcționari publici vor primi, de asemenea, un e-mail de la secretarul cabinetului, în care va fi notat: „Stimați colegi, Vă scriu cu tristețe pentru a vă informa despre moartea Majestății Sale Regina”.
Coborârea drapelului în bernă
Au existat anumite îngrijorări că, dacă steagul nu va fi coborât în termen de zece minute de la primirea veștii șocante, va exista indignare publică. De fapt, îngrijorarea anterioară a fost că nu există un „ofițer pentru steag” oficial, dar se pare că Downing Street a remediat de atunci această problemă și Marea Britanie este pregătită să coboare rapid steagul când ar putea sosi astfel de știri.
Atenție pentru abordarea rețelelor sociale
O mare parte din Operațiunea London Bridge vorbește despre rețelele de socializare, desigur, acest lucru este extrem de important astăzi și trebuie tratat cu delicatețe. Potrivit POLITICO, aceasta este ceea ce este subliniat în ceea ce privește rețelele sociale: „Site-ul web al familiei regale se va schimba într-o pagină neagră cu o scurtă declarație care confirmă moartea reginei. La fel a fost și în cazul regretatului prinț Philip.
„Site-ul web al guvernului Regatului Unit – GOV.UK – va afișa un banner negru în partea de sus. Toate paginile de rețele sociale ale departamentelor guvernamentale vor afișa, de asemenea, un banner negru și își vor schimba fotografiile de profil cu emblema departamentului. Conținutul neurgent nu trebuie publicat. Retweet-urile sunt interzise în mod explicit, cu excepția cazului în care sunt autorizate de șeful de comunicații al guvernului central”, continuă raportul.
Miniștrii trebuie să păstreze tăcearea până după discursul premierului
Nu va exista niciun comentariu din partea niciunui ministru din Regatul Unit până când (actualul) prim-ministru nu va vorbi public oamenilor. Urmează apoi saluturi de armă, organizate de Ministerul Apărării și un minut de reculegere pentru la nivel național. Ziua trecerii în neființă a Reginei Elisabeta va fi menționată pe plan intern ca „Ziua Z”, iar fiecare zi după înmormântare va fi în secvența „Ziua Z+1, Ziua Z+2 etc”. Sfârșitul Zilei Z îl va vedea pe noul rege, Charles, să facă o declarație în fața publicului.
Ziua în care va fi proclamat Charles rege
Conform protocolului, guvernul se întrunește la doar o zi după moartea reginei pentru a-l proclama pe Charles noul suveran. Vor participa sute de supuși cu funcții importante în regat, și toți au fost instruiți cu privire la ținuta lor – culori închise și fără decor. Proclamația va fi apoi citită la Palatul St James. De asemenea, protocolul mai arată că Parlamentul va lua o pauză de 10 zile după moartea Reginei. Înainte de aceasta, totuși, vor conveni asupra unui mesaj de condoleanțe și vor oferi omagiu în Camera Comunelor.
Cum va fi transportat sicriul reginei
În funcție de locul în care se va afla Regina când lovește tragedia, a doua zi după moartea ei este atunci când se așteaptă ca ea să se întoarcă la Palatul Buckingham. Sicriul va fi transferat cu trenul regal dacă se află în Marea Britanie, sau cu avionul dacă este în străinătate. Trenul va fi întâmpinat de prim-ministru și de alți oficiali la St Pancras pentru ca sicriul să fie dus înapoi la Palatul Buckingham.
Imediat după proclamare, noul rege Charles se va lansa într-un tur al Regatului Unit, începând cu parlamentul scoțian și o slujbă la Catedrala St. Giles din Edinburgh. El va merge apoi în Irlanda de Nord și Țara Galilor, revenind la Londra pentru înmormântare, la 10 zile după moartea Reginei, mai arată sursa citată.
Ce se întâmplă la cinci zile după trecerea în neființă a monarhului
Va avea loc o procesiune de la Palatul Buckingham la Palatul Westminster și aceasta va avea loc de-a lungul unui traseu ceremonial prin Londra. La sosirea sicriului, va avea loc o slujbă în Westminster Hall. După cum relatează POLITICO, „Regina va rămâne la Palatul Westminster timp de trei zile, într-o operațiune cu numele de cod FEATHER.
Sicriul ei va așeza pe o cutie ridicată cunoscută sub numele de catafalc în mijlocul Westminster Hall, care va fi deschisă pentru publicului timp de 23 de ore pe zi. Se vor elibera bilete pentru VIP-uri, astfel încât aceștia să aibă un interval orar”. Se pare că această parte a planului este locul în care haosul și restricțiile COVID vor fi cele mai problematice.
Ziua de doliu național
Britanicilor li se va acorda o zi liberă „Ziua de doliu național”, care va fi anunțată de premier. Cu toate acestea, în cazul în care înmormântarea are loc într-un weekend sau într-o sărbătoare legală deja existentă, nu se va acorda o zi suplimentară. Ziua liberă, deși proclamată cu alte cuvinte, nu va însemna că angajatorii sunt obligați să și acorde personalului ziua liberă. Se spune că asta va fi între angajator și angajat.
„Ziua Z + 10”, ziua morții și ziua înmormântării
Înmormântarea de stat va avea loc, desigur, la Westminster Abbey, iar după slujbă – la prânz – vor fi două minute de reculegere în toată țara. După aceasta, procesiunile vor avea loc la Londra și Windsor, încheind în cele din urmă săptămânile cu o slujbă în Capela Sf. George de la Castelul Windsor, în timp ce regina Elisabeta II va fi așezată în locul final de odihnă în Capela Memorială Regele George al VI-lea.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook