Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii, expuse în premieră în România

Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii, expuse în premieră în România
Cu ocazia celei de-a 10-a ediții, Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, marchează un moment cultural unic în țară. Art Safari prezintă publicului o expoziție grandioasă în parteneriat cu Victoria and Albert Museum din Londra. Este pentru prima dată când celebrul muzeu expune lucrări din colecția sa în Europa de Est.

Un număr de 81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776 – 1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sunt împrumutate către Art Safari. Acestea vor putea fi văzute în perioada 23 septembrie – 4 decembrie, în inima Capitalei, în Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București). Programul expoziției este de joi până duminică. Vor fi organizate și tururi de noapte cu muzică live și alte experiențe speciale.

John Constable, pictorul – legendă

John Constable este mai mult decât o legendă a Marii Britanii, este unul dintre cei mai mari pictori din toate timpurile. Operele sale, multe donate chiar de fiica artistului, se află în centrul expoziției de la Art Safari – printre acestea și o capodoperă de mari dimensiuni. Victoria & Albert Museum din Londra se alătură muzeelor din România ca partener Art Safari și aduce la București expoziția „Seeking Truth – The Art of John Constable”, curatoriată de Dr. Emily Knight și Katharine Martin.

John Constable a fost unul dintre cei mai renumiți pictori peisagiști din toate timpurile, acesta fiind și motivul pentru care cele două curatoare l-au selectat pentru a-l introduce publicului din România. Născut și crescut într-o zonă rustică din Suffolk, în sud-estul Angliei, Constable a iubit toată viața zona rurală de baștină, transformând-o în subiectul principal al creațiilor sale, chiar și după ce s-a mutat de aici. „Misiunea lui ca pictor a fost să redea adevărul și frumusețea lumii naturale.

A realizat nenumărate schițe în plain-air pentru a înțelege mai bine natura și a o picta mai fidel și a combinat această ilustrare atentă cu un interes profund pentru opera peisagiștilor din trecut. Artistul a folosit culoarea într-o manieră liberă și extrem de expresivă, ceea ce a atras multe critici din partea contemporanilor săi. Totuși, a refuzat să se supună oricărui compromis și a făcut experimente până la moartea sa, în 1837.

Un an mai târziu, în 1838, se naște marele peisagist român Nicolae Grigorescu, care preia și încorporează, împreună cu realiștii Barbizonului, lecțiile picturale ale lui Constable. Expoziția analizează conexiunea personală a lui Constable cu locul, căutarea inspirației și tehnicile sale inovatoare”, transmit organizatorii expoziției.

Colecție construită prin donații

Aproximativ 50 dintre operele selectate pentru expoziția din cadrul Art Safari au fost donate către Victoria and Albert Museum, Londra, de către fiica lui John Constable, Isabel Constable, în 1888 – anul în care a și murit. Isabel Constable a fost cea de-a doua fiică și al patrulea copil al lui John Constable. Asemenea tatălui ei, a fost o pictoriță cunoscută în Regatul Unit al Marii Britanii.

Alte 6 lucrări semnate de John Constable fuseseră donate muzeului din Londra în 1857 de către un important colecționar britanic, contemporan cu Constable – John Sheepshanks, fiind una dintre cele mai substanțiale donații la acea vreme. John Constable, la rândul său, a fost un colecționar de artă toată viața. Lucrări ale multor artiști faimoși au făcut parte din colecția pictorului.

El a colecționat opere ale multor artiști britanici și europeni diferiți, inclusiv lucrări în acuarelă și schițe de J.M.W. Turner, Thomas Gainsborough și Thomas Gilpin și printuri de Claude Lorrain, Jacob van Ruisdael și Antonie Waterloo. V&A nu deține în patrimoniul său și operele colecționate de Constable, însă în cadrul expoziției din Art Safari, vor fi expuse o serie de printuri ale acestora pentru a oferi o imagine asupra profilului de colecționar al lui Constable.

„The Leaping Horse”– nu toate operele mari se țin în rame mici

Printre operele prezente la București se numără și „The Leaping Horse”, care face parte dintr-o serie de lucrări atipice prin dimensiune, aproape 2 metri, pictate de John Constable în 1819. Din dorința de a fi remarcat ca pictor peisagist serios, artistul a ales să creeze lucrări de dimensiuni mai mari, ca urmare a criticilor aduse de colegii săi contemporani la adresa tehnicilor sale de pictură. Lucrarea ilustrează traficul de pe râu cu șlepuri care încearcă să treacă una pe lângă cealaltă.

Acțiunea centrală înfățișează un cal și un călăreț sărind peste una dintre barierele construite pe căile de remorcare ale râului pentru a împiedica vitele să rătăcească. Caii de șlep din Suffolk au fost special antrenați pentru a sări peste astfel de bariere – de aici și numele lucrări. Constable a folosit mișcări rapide și ample de pensulă pentru a transmite agitația și energia momentului. Este ultima și probabil cea mai puternică dintre vederile asupra River Stour.

O inspirație și pentru meteorologi

Artistul britanic era un maestru în a surprinde schimbările atmosferice și frumusețea acestor fenomene. Operele sale oferă senzația de imersie privitorului. Norii au reprezentat un laitmotiv al operei sale și una dintre marile sale pasiuni.

Dar John Constable nu doar picta norii, ci obișnuia să și noteze condițiile meteorologice, direcția luminii și momentul zilei, iar cel mai des, aceste notițe se aflau pe spatele lucrărilor sale. Aceste informații i-au fost de mare folos meteorologului Luke Howard (1772 – 1864) în cercetarea sa legată de clasificarea norilor, care i-a și conferit titlul de „Nașul Norilor”.

Cele două curatoare de la Victoria and Albert Museum, Londra, au ales să finalizeze traseul expozițional dedicat lui John Constable cu lucrarea „Stonehenge”. Artistul a pictat-o într-un moment trist al vieții sale, la scurt timp după decesul soției sale. Melancolia transmisă de pictură poate fi asociată ușor cu momentele prin care trecea pictorul.

În catalogul lucrării a fost găsită descrerea „Misteriosul monument Stonehenge, tronând într-un câmp gol și nemărginit…”, probabil chiar cuvintele artistului. Lucrarea oferă o imagine captivantă ce demonstrează abilitățile sale tehnice desăvârșite spre sfârșitul carierei și celebrează realizările lui Constable.

Art Safari mai propune și o călătorie în Coreea

Din Marea Britanie, Art Safari mai propune și o călătorie în Coreea prin expoziția de afiș Poster Art de Byoungil-il Sun, realizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Coreea în România. În Pavilionul Românesc, publicul este invitat să îl descopere pe pictorul peisagist Ștefan Popescu în cadrul expoziției „Ștefan Popescu. Povestea călătoriilor”, curatoriată de Elena Olariu și realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București.

O artistă nonconformistă, născută în 1932, care pictează cu acul de cusut poate fi admirată în expoziția „Lilian Theil. O bătrână care zâmbește” (curator: Raluca Ilaria Demetrescu), iar arta zilelor noastre este bine reprezentată în expoziția „Mihai Mureșan. Lucruri mărunte” (Prof. univ. Ion Sbârciu).

Program de vizitare

Joi-duminică -12:00-21:00

Night Tours – în fiecare vineri și sâmbătă între 22:00 și 1:00 (22:15 – ultima intrare)

Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București), strada Lipscani nr. 18-20, București