Pară în sos limoncello. Un desert de toamnă spectaculos

Pară în sos limoncello. Un desert de toamnă spectaculos
Mădălin Streja, un tânăr în vârstă de 24 de ani, de meserie pizzer, a venit în ediția 21 din sezonul 8 „Chefi la cuțite” cu o rețetă specială de pară în sos limoncelo, cu care a sperat să-i impresioneze din plin pe cei trei chefi, dar mai cu seamă pe Chef Florin Dumitrescu.

Pentru că perele fac parte dintre deliciile cu care ne răsfață toamna, putem prepara cu ele diverse deserturi, de la plăcinte, tarte, sau prăjituri, dar le mai putem prepara și fierte în vin, în diverse sosuri, așa cum puteți vedea și în desertul de față: Pară în sos limoncello.

Ingrediente pentru Pară în sos limoncello

4 pere

80 ml limoncello

1 lamaie

3 gălbenușuri

200 g zahăr

40 g faină

400 ml lapte

200 ml smântână neîndulcită

1 linguriță scorțișoară

fructe pentru decor și flori comestibile

Mod de preparare pentru Pară în sos limoncello

Pregătim mai întâi o cremă de lapte. Într-un vas, la foc mediu, punem laptele și smântâna și lăsăm compoziția să fiarbă, amestecând constant, până atinge punctul de fierbere.

Între timp, amestecăm gălbenușurile cu 75 gr de zahăr, apoi adăugăm făina, răzuim lămâia și adăugăm jumătate din coajă, dar și scorțișoară. După ce s-au omogenizat bine, încorporăm câte puțin din amestecul de lapte cu smântână, până aducem compoziția la acceeași temperatură, după care punem totul înapoi pe foc și amestecăm până opținem o cremă consistentă și omogenă.

Pregătim perele și sosul limoncello. Perele le curățăm de coajă, păstrându-le codița și le punem intr-o oală.

Amestecăm restul de zahăr cu 200 ml de apă și adăugăm acest amestec peste pere împreună cu sucul de lămâie, cu restul de coajă de lămâie răzuită și limoncello. Lăsăm perele să fiarbă în această compoziție aproximativ 15 minute, la foc mediu, după care, scoatem perele cu ajutorul unei spumiere și lăsăm în continuare sosul să mai fiarbă până devine consistent.

Așezăm perele pe farfurii, le glazurăm cu cremă și adăugăm sosul limoncello de jur împrejur. Decorăm cu fructe și flori comestibile pentru un plus de aspect și culoare.

Sursa: Chefi la cuțite