Pe ce au cheltuit francezii 14 milioane de euro. Are legătură cu Arcul de Triumf

Pe ce au cheltuit francezii 14 milioane de euro. Are legătură cu Arcul de Triumf
Sute de metri pătraţi de material reciclabil din polipropilenă, prevăzute să fluture în aer. Săptămâna trecută a început „organizarea de șantier”  la Arcul de Triumf din Paris. Aici s-a pus în operă instalaţia de artă postumă a regretatului artist Christo, a relatat AFP.

Între 18 septembrie şi 3 octombrie, visul din tinereţe al artistului de origine bulgară Christo (decedat în mai 2020) şi al soţiei sale Jeanne-Claude, va deveni realitate.

Arcul de Triumf parizian, înalt de 50 de metri, s-a transformat integral într-un uriaş pachet-cadou. A fost împachetat în polipropilenă  și legat cu 3.000 de metri de frânghie roşie. În 1985, Christo a împachetat în acelaşi fel emblematicul Pont-Neuf, care uneşte cele două maluri ale Senei. Împachetarea presupune folosirea a 25.000 m2 de material, iar pentru realizarea ei au lucrat zi-lumină un număr de 95 de alpiniști utilitari.

14 milioane de euro cheltuiți pentru Arcul de Triumf

„La 18 septembrie dimineaţa, după ce vom amplasa toate corzile şi vom pune la punct ultimele operaţiuni, grilajele de protecţie ale şantierului vor fi înlăturate pentru a permite publicului să vină, să vadă şi atingă, opera de artă”, a declarat, în timpul lucrărilor, Vladimir Yavachev, nepotul artistului însărcinat cu acest proiect.

Cu doi ani înainte de moartea sa, Christo a  vorbit despre împachetarea Arcului de Triumf. „Va fi un obiect de artă care va prinde viaţă, se va însufleţi în bătaia vântului şi va reflecta lumina. Pliurile se vor mişca, suprafaţa monumentului va deveni senzuală”, a explicat celebrul artist.

Instalația a fost proiectată de Christo şi de soția sa, Jeanne-Claude, în anul 1961. Ideea le-a venit în timp ce priveau monumentul de la fereastra  apartamentului lor din Paris.

Cu un cost de 14 milioane de euro, proiectul este în întregime autofinanţat. Nici măcar un euro nu provine din surse publice.  Banii au fost strânși în urma vânzării unor opere originale ale lui Christo, schiţe, suveniruri, machete şi litografii.

Sursa foto: Instagram