Dr. Vasi Rădulescu, unul dintre cei mai populari medici din mediul online, ne învață cum să facem diferența dintre răceală și infectare cu COVID-19.

Pierderea mirosului și gustului în Covid-19. Cum verificați

Dr. Vasi Rădulescu spune că lisa gustului sau a mirosului nu simptome doar în Covid-19.

”Nici vorbă. Gustul și mirosul sunt simțuri cu relații intime între ele. Sunt des afectate în răcelile obișnuite și gripe, dar durata e ceva mai mică, de 3 până la 7 zile, spre deosebire de Covid-19, unde mirosul și gustul sunt afectate chiar și peste 8-9 zile. Tulburările de gust și miros mai pot apărea în sinuzite, polipoze, la fumători, în alergii, postradioterapie și-n multe alte situații”, scrie dr. Vasi Rădulescu.

Febra, slăbiciunea/durerea musculară, oboseala marcată, respirația scurtată, tusea uscată sunt semnale de alarmă pentru Covid-19. Pierderea mirosului și a gustului sunt frecvente, dar nu obligatorii. ”Totuși, ținând cont de prevalența cazurilor, aceste simptome sunt puternic sugestive și impun realizarea unui test, izolarea până la venirea testului, observația atentă a tabloului complet”, spune dr. Vasi Rădulescu.

Cât de frecvente sunt aceste simptome și cât țin ele?

Celebra clinică americană Mayo Clinic a verificat rezultatele mai multor studii și a găsit o medie a pierderii mirosului de 41%, iar pe cea a gustului de 38.2%. Un studiu din Europa, publicat în PubMed, a arătat că aceste simptome țin în medie 8-9 zile, iar pentru 98% dintre cei infectați, ele dispar complet în 28 de zile.

Cum ne testăm mirosul și gustul?

”Este relativ simplu. Pentru miros, apelăm la alimente sau obiecte diverse, cum ar fi lumânările parfumate. Pentru gust, testăm cu principalele gusturi și apelăm la alimente sărate, dulci, acre, amare. În funcție de alte patologii, de prezența fumatului, gustul sau mirosul pot fi afectate în grade diferite. Dacă nu reușim să simțim deloc miros și/sau gust, coroborăm cu alte simptome, cu potențialele contacte în zilele trecute cu persoane declarate pozitive. Apelăm la test, izolare. Oricare dintre simptomele prezentate, mai ales febra, tusea, respirația scurtată, mialgiile (dureri de mușchi) trebuie să luați măsurile de rigoare”, ne sfătuiește  dr. Vasi Rădulescu.


Exclusiv. Monica Lewinsky e acum milionară. Viața ei după ce s-a iubit cu președintele Clinton, un drum al succesului

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri