Ce poveste! Un român celebru în lume și puțin cunoscut în țara sa. Gorjeanul Gheorghe Dijmărescu este considerat cel mai mare alpinist român și printre primii în lume. A murit miercuri dimineața (30 septembrie), în Statele Unite ale Americii, din cauza unei afecțiuni severe a plămânilor. Ar fi împlinit 59 de ani în luna noiembrie.

Povestea lui Gheorghe Dijmărescu, cel mai mare alpinist român

Din 1999, gorjeanul Gheorghe Dijmărescu a cucerit de nouă ori consecutiv, an după an, Vârful Everest. Una dintre ascensiuni a fost făcută în mod solitar, fără mască de oxigen, scrie jienii.ro. De alte câteva ori a urcat şi pe K2. Are două fete din căsătoria cu o nepaleză.

Una dintre ascensiuni a fost făcută în mod solitar, fără mască de oxigen

Alpinistul Gheorghe Dijmărescu s-a născut în Turcineşti, judeţul Gorj. Spirit aventurier, a părăsit ţara în mod spectaculos în 1985. A sărit dintr-un tren aflat în mers şi a trecut Dunărea înot.

”Am trecut Dunărea înot şi am ajuns în Iugoslavia. Am mers două săptămâni pe jos, dar am fost prins de grănicerii iugoslavi la graniţa cu Slovenia”, a povestit Gheorghe Dijmărescu.

A ajuns într-un lagăr. De sub escorta unui paznic care îl însoţea a reuşit să evadeze şi a ajuns în cele din urmă în SUA.

Gheorghe Dijmărescu nu s-a mai întors în satul natal

După 1989, i s-a alăturat şi restul familiei. A locuit West End, Hartford, statul Connecticut. Împreună cu un frate care a sosit ceva mai târziu în SUA a încropit o firmă de restaurări în construcţii, Olt Construction Company, care se ocupă din 1989 cu restaurări ale edificiilor istorice, dar şi alte lucrări de profil. Este considerat unul dintre cei mai buni alpinişti de pe glob. O performanţă notabilă a constituit-o ascensiunea din anul 2000 de unul singur şi fără mască de gaz pe Everest.

Alpinistul nu s-a mai întors niciodată în satul natal. Nu a vrut. După ce fratele a ajuns la el, în SUA, și părinții au mers acolo. Tatăl s-a stins pe pământ american, iar mama s-a întors acasă în urmă cu circa două luni. Bătrâna a fost anunțată despre decesul fiului după ce fratele lui Gheorghe a sunat un prieten din Cartiu.

Nu s-a mai întors niciodată în România, dar își amintea fiecare colțișor din sat. Nu a uitat nimic. Avea până și o fotografie cu directorul de la școala unde a învățat. Sursa: jienii.ro.


Un celebru comediant de la Hollywood este din nou tătic! Ce nume ciudat are bebelușul?

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri