Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea oglinzii misterioase  folosită  la curtea Reginei Elisabeta pentru a vorbi cu spiritele

Povestea oglinzii misterioase  folosită  la curtea Reginei Elisabeta pentru a vorbi cu spiritele
Comunicarea cu „lumea de dincolo” a fost o preocupare permanentă a omenirii. De-a lungul istoriei s-au consemnat ritualuri și obiecte menite să mijlocească dialogul.

Și regina Angliei a fost curioasă de așa ceva. Sfătuitorii ei au folosit o oglindă magică adusă tocmai din Peru. Oglinda din obsidian se află acum în proprietatea British Museum. Ea a fost produsă de azteci, în zona Mexicului de azi, arată cele mai recente analize.

Acest artefact era utilizat în mod constant de unul dintre sfătuitorii reginei Elisabeta I în diverse ritualuri oculte. Acesta căuta să intre în legătură cu spiritele sau cu îngerii. Toate acestea se întâmplau în jurul anului 1600.

Alchimistul Reginei Elisabeta I se folosea intens de oglinda aztecă

Se credea că britanicii de la curtea Elisabetei I au cumpărat oglinda probabil de undeva din Europa. Aceasta a aparținut lui John Dee (1527 – 1608), sfetnicul reginei Elisabeta I. Acesta era și un celebru alchimist, astrolog și cartograf al vremii. De asemenea, se presupune că John Dee  i-ar fi servit ca sursă de inspirație lui William Shakespeare pentru magicianul Prospero din „Furtuna”.

Ulterior, oglinda a fost cumpărată în anul 1825 de British Museum și este expusă în Enlightenment Gallery. Oamenii de știință au stabilit că John Dee folosea oglinda în diverse ritualuri în care se foloseau și diverse cristale, în încercarea de a lua legătura cu îngerii sau cu spiritele.

Aztecii credeau că oglinzile deschid porți spre alte lumi

Obsidianul este o rocă vulcanică de culoare roșiatică sau neagră, asemănătoare la aspect cu sticla topită.  Scanarea cu raze X realizată de cercetătorii de la British Museum a arătat că oglinda a fost confecționată undeva după anul 1500 în provincia Pachuca din Mexic. De altfel, aztecii erau faimoși pentru aceste oglinzi din obsidian. Ele au început să ajungă în Europa după 1521. Acesta e anul în care Hernan Cortes și oamenii săi au ocupat capitala aztecă Tenochtitlan.

Europenii au aflat că aztecii foloseau aceste oglinzi din obsidian în diverse ritualuri de divinație. Ei credeau că aceste oglinzi sunt porți către alte lumi. Aztecii credeau că dacă le privești într-un anume context, ele pot arăta lumea dintr-un alt timp și loc.

O lucrare care detaliază povestea și scopul oglinzii, „The mirror, the magus and more: reflections on John Dee’s obsidian mirror” a fost publicată în jurnalul Antiquity al Universității Cambridge.

Sursa: Cambridge.org

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre