Pregătiri pentru vaccinarea antigripală. Cine are prioritate

Pregătiri pentru vaccinarea antigripală. Cine are prioritate
Farmaciile au început să primească vaccinul antigripal. Însă, anul acesta vor fi mai puține doze, iar prețul este destul de mare. Cine are prioritate și când va începe campania de vaccinare.

Nimeni nu își dorește să aibă și gripă și Covid. Medicii explică ce ce este important vaccinarea antigripală. Totuși, numărul dozelor va ajunge doar pentru două milioane de persoane, cu un milion mai puține doze ca anul trecut.

Pregătiri pentru vaccinarea antigripală

Campania de vaccinare antigripală ar putea începe la 15 octombrie așa cum se întâmplă în mod obișnuit. Însă, primele doze au ajuns deja în farmacii, scrie click.ro.

Farmaciile au început să primească vaccinul antigripal. O doză costă aproximativ 60 de lei. Însă cel intranazal pentru copii, cel mai solicitat, de altfel nu se găsește încă în toate farmaciile. O astfel de doză costă aproximativ 130 de lei.

“Noi am primit ieri prima oară vaccinul Vaxigrip, care este injectabil, cu patru tulpini pentru acest sezon. Este cerere, într-adevăr este mult mai mică faţă de anul trecut, nu se compară. Dar oamenii deja întrebau din august când o să vină vaccinul. Întrebările sunt legate şi de când anume va veni cel intranazal pentru copii. Încă nu se ştie, dar va veni şi a doua variantă de la altă firmă, injectabilă, şi cel intranazal pentru copii.

Anul trecut cel intranazal a fost 130 de lei, bănuim că este la fel. Anul trecut a fost cerere mai mare faţă de ultimii ani. A fost o cerere exagerată în condiţiile pandemiei. Cei care îşi vaccinează copiii preferă varianta intranazală”, a explicat farmacista Beatrice Speteanu, citată de click.ro.

Cine are prioritate la vaccinul gripal

Repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică (DSP) se va face în etape. Serurile vor fi livrate spre cabinetele medicilor de familie şi spitalelor, pentru a putea începe vaccinarea. Vor fi vaccinate cu prioritate în campania gratuită a Ministerului Sănătăţii persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cu boli cornice. Apoi, copiii şi persoanele în vârstă instituţionalizate, personalul medical şi femeile însărcinate.

Dr. Adrian Marinescu, director medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală, a explicat de ce este foarte importantă vaccinarea antigripală.

“De ce ar trebui să se vaccineze împotriva gripei, mai ales acum? În primul rând, că nu are nevoie nimeni să aibă o infecţie dublă, cu două virusuri. Să ai şi gripă, şi Covid în acelaşi timp.

Cu siguranţă România nu e pregătită din punct de vedere financiar şi din punct de vedere logistic să aibă şi o epidemie de gripă. Vaccinarea ar trebui să se întâmple cât se poate de repede, pentru a preveni o situaţie epidemiologică care ar putea să fie mai grea”, a explicat medicul.