Prima țară europeană care a învins pandemia. Cum a reușit?

Prima țară europeană care a învins pandemia. Cum a reușit?
La noi și în alte țări europene, numărul îmbolnăvirilor cu COVID-19 crește. În toată lumea, zilnic sunt peste 335.000 de noi cazuri. Totuși, boala a fost învinsă de o mică țară din Europa. Cum au făcut.

Nu mai poartă mască, nu au nevoie de permisul de liberă circulație. Danezii își pot relua viața pe care o aveau înainte fară să mai aplice restricții în interior.

Prima țară europeană care a învins pandemia. Cum a reușit?

Danemarca a tratat virusul COVID-19 cu foarte multă atenție. Este prima țară europeană care renunță la certificatul pe baza căruia dovedesc că au trecut prin boală sau sunt vaccinați, scrie evz.ro. Acest rezultat uluitor se datorează campaniei de vaccinare la care a participat 72% din populație. Danezii își pot relua viață pe care o aveau înainte.

Autoritățile de la Copenhaga au fost printre primele care au introdus permisul sanitar, certificatul care dovedea că oamenii sunt vaccinați sau au trecut prin boală. Au spus clar că nu vor să se distrugă economia țării, dar și pentru a ajuta danezii să își reia viață pe care o aveau înainte.

Deși foarte multe țări europene au anunțat că abia urmează să introducă certificatul, Danemarca este prima tara care din 10 septembrie nu o să îl mai folosească. Va fi liber pentru a intra în cluburile de noapte sau la diverse evenimente.
Flemmin Konradsen, expert în sănătate publică, a declarat că populația daneză a acceptat vaccinarea și carantina pentru a ajuta la învingerea virusului.

Rapel suplimentar pentru populația vulnerabilă

Danemarca a fost mereu cu în pas înaintea altor țări în combaterea pandemiei. Guverul a anunțat că persoanele vulnerabile pot primi un rapel suplimentar și îi ambiționează pe oameni să ajungă la vaccinarea a 90% din populație. Tot în luna septembrie, danezii au renunțat și la purtarea măștii în interior, în transportul public.

Autoritățile au asigurat populația că epidemia este sub control, dar i-a sfătuit să fie atenți.

„În vreme ce ne aflăm într-o poziție bună acum, nu am scăpat de pandemie. Iar guvernul nu va ezita să acționeze rapid dacă pandemia amenință funcțiile esențiale ale societății”, a spus ministrul sănătății danez.