Prognoza meteo pentru luna septembrie

Prognoza meteo pentru luna septembrie
Ca la orice început de lună, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis estimări meteo pentru următoarele patru săptămâni.
„Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media perioadei 1993-2016. Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs”, au precizat meteorologii într-un comunicat de presă.
Pentru sfârșitul lunii august, vremea nu va crea probleme deosebite. În perioada 23 – 30.08, valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru acest interval, în toate regiunile, informează ANM. Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în jumătatea nordică a ţării, dar mai ales în extremitatea de nord, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.
Potrivit ANM, intervalele prognozate pentru septembrie se prezintă în felul următor:

23 august – 20 septembrie, vremea va fi normală pentru perioada respectivă, însă cu ploi mai ales în regiunile sudice, sud-estice şi în jumătatea nordică a ţării. Precipitaţii însemnate cantitativ vor fi şi la munte, după data de 6 septembrie.

30 august- 06 septembrie. Temperatura medie a aerului din această săptămâna va avea valori apropiate de cele normale pentru această săptămână, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.
– 06 – 13 septembrie, temperaturile medii se vor situa în limitele climatologice ale perioadei, în toate regiunile. Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în zonele montane. Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
13-20 septembrie regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi în general excedentar în regiunile sudice, sud-estice şi la munte, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.