Radu Beligan a jucat până a intrat în Cartea Recordurilor. La 97 de ani era pe scenă

Radu Beligan a jucat până a intrat în Cartea Recordurilor. La 97 de ani era pe scenă
Radu Beligan a avut o viață fabuloasă. A fost studentul  Luciei Sturdza Bulandra, a fost actor de teatru și film, profesor, director de teatru, academician. A jucat până a intrat în Cartea Recordurilor. La 97 de ani era pe scenă.

Toți cei care l-au cunoscut pe Radu Beligan au amintiri pline de recunoștință față de marele maestru. L-au admirat, l-au respectat, l-au iubit. Mulți dintre marii actori din anii din urmă au fost ajutați și îndrumați de marele actor.

Radu Beligan a jucat până a intrat în Cartea Recordurilor

Radu Beligan a fost inclus în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor aflat în activitate pe scena unui teatru. Se întâmpla pe 15 decembrie 2013, la o zi după ce tocmai împlinise 95 de ani.

”Cei apropiați mi-ar putea reproșa că am fost un tată și un soț demisionar, că n-am trăit decât pentru scândura bătătorită a scenei. Nu îi pot contrazice. Dar, privind în urmă, dacă ar fi să o iau de la capăt, n-aș schimba nimic”, spunea marele actor.

Radu Beligan a jucat pe scenă până la 97 de ani şi de 300 de ori în piesa «Egoistul». A fost director al Teatrului de Comedie din Bucuresti, între anii 1961 și 1969, și director al Teatrului Național București, între 1969 și 1990. A fost profesor la Institutul de Teatru și Film, între 1950 și 1965. A jucat în sute de piese de teatru și zeci de filme.

Marele actor a decedat miercuri, 20 iulie, la Spitalul Elias, în urma unui stop cardio-respirator.

Radu Beligan a lansat regizori şi scenografi şi mai ales actori mari. L-a susţinut pe Sică Alexandrescu în opera sa regizorală magistrala inspirată de Caragiale. A jucat el însuşi memorabil în Caragiale, începând cu acea creaţie rămasă fără egal în „Rică Venturiano” din filmul lui Jean Georgescu. Apoi a fost unul dintre cei trei mari actori în rolul „Agamiţă Dandanache”.

Radu Beligan a avut o viață fabuloasă. A fost studentul Luciei Sturdza Bulandra, a fost actor de teatru și film, profesor, director de teatru, academician.

Amintiri despre Radu Beligan

”Lui Radu Beligan şi direcţiei lui la Naţional, cea mai lungă din istoria primei scene, i se datorează în anii cei mai buni ai acestei direcţii. Un repertoriu bogat şi inspirat şi în alegerea curajoasă a dramaturgiei şi universale şi româneşti şi nu vom putea uita premiera absolută a capodoperei lui Camil Petrescu „DANTON”. Eveniment de excepţie şi prin regia lui Horea Popescu şi prin interpretarea personajului titular de către Mircea Albulescu. Un spectacol de o originalitate şi de o anvergură unică în teatrul românesc”, spunea scriitorul Dinu Săraru.

Radu Beligan s-a născut într-o magazie

Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918, în comuna Galbeni, județul Bacău.

”M-am născut în magazia de marfuri a gării. Tata era numit acolo impiegat. Căsuța aia de două camere, care era pentru el, nu era gata și o perioadă am stat în magazia de mărfuri.

A trebuit să mă ducă să mă boteze în satul care era la trei kilometri în deal, unde erau Primăria și Biserica. Și m-au dus, era iarnă, cu o sanie acolo sus, au rezolvat toate treburile, au facut un chef, erau veseli, fericiți, mi-au aranjat în spate, acolo, pe niște paie să stau eu, iar ei s-au așezat pe o bancă, lângă cel care conducea sania. Și cântau. Mama avea o voce frumoasă, era grecoaică, venea din țara care a inventat teatrul, știa frantuzește. Și, când au ajuns jos, s-au uitat în spate și copilul nu mai era. Îl pierduseră la o zdruncinătură. Căzusem în zapadă”, a povestit actorul.