Rețeta care s-a viralizat pe Instagram vara aceasta: cheesecake baklava

Rețeta care s-a viralizat pe Instagram vara aceasta: cheesecake baklava
Cheesecake este un desert pe care îl adorăm cu toții. Iar baclavalele sunt un dulce care nu poate fi ratat. O combinație între cele două nu poate fi decât extraordinar de bună.

Rețeta este una nu foarte complicată, dar de-a dreptul opulentă.

Ingrediente pentru cheesecake baklava

Baza: 100 g alune sau nuci (1 pahar de apă)

2 linguri de unt topit (30 g)

60 g zahăr pudră (3 linguri)

7-8 bucăți de aluat phyllo pentru baklava (numărul depinde complet de voi, sunt unii care fac chiar și 20)

Zahăr granulat

45 g unt topit

Șerbet:  3/4 cană de apă

3/4 cană de zahăr

1-2 picături de lămâie

Cheesecake (toate la temperatura camerei):  600 g iaurt grecesc

Puțin mai mult de 1/2 cană de iaurt strecurat (80 g)

1 pahar cu apă + 2 linguri de zahăr (200 gr)

1 pachet de vanilină

2 linguri de făină (25 g)

1 ou

Mod de preparare

S-a folosit o formă de 19 cm pentru aceste măsurători. Dacă doriți ca prăjitura cu brânză să fie subțire, folosiți 21-22 cm. Puteți folosi aluatul phyllo baklava cât doriți. (Este esențial doar să fie suficient de dens pentru a nu se scurge cheesecake)

Șerbet: Se pun la fiert apa și zahărul, se reduce focul și se fierbe timp de 10 minute. Se adaugă 1-2 picături de lămâie și se lasă deoparte.

Se unge forma cu unt. Ungeți fiecare parte a foilor de phyllo pentru baklava și așezați-le în ordine, astfel încât să atârne de margini. Se presară puțin zahăr granulat la fiecare 2 rânduri. (Este mai ușor să tăiați foile de phyllo în două și să le așezați transversal. Tăiați cu foarfeca părțile care se revarsă din formă). Se introduce în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, se ține timp de 3-4 minute până când marginile se rumenesc ușor.

Pentru amestecul de fistic: Amestecați fisticul (puteți folosi nuci întregi sau amestecate, dacă doriți) cu zahărul pudră. Se adaugă untul topit și se amestecă bine, se întinde pe foitaj și se presează.

Pentru cheesecake: Bateți iaurtul grecesc și zahărul cu un tel de sârmă. Se adaugă iaurtul strecurat, făina cernută și vanilina și se amestecă bine. La final, se adaugă oul, după ce s-a amestecat, se toarnă peste fistic și se dă la cuptor la 160 de grade pe raftul de jos. (A durat o oră, dacă marginile sunt fixate și mijlocul se agită foarte ușor, e OK.) Se lasă să stea în el 15 minute și apoi se mai lasă puțin.

Se toarnă șerbetul de pe margini. Pentru partea de sus, folosiți fistic, foarte puțin sirop rămas. Puteți arunca restul de pastă phyllo rămasă în cuptor și o puteți presăra peste cheesecake, sub formă de fărâmituri crocante. Sau puteți să o lăsați goală. Decideți în funcție de gustul dumneavoastră.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beste’s Baking Blog (@bakewithbest)

Sursa: Instagram