Au forma cifrei opt, sunt numiți sfințișori și se pot consuma fie fierți, cu scorțișoară și miere, fie obținuți din cocă. Iată fantastica rețetă a mucenicilor moldovenești umpluți cu nucă și scorțișoară.
„Uitata pentru morți”
Potrivit unei vechi tradiții din Muntenia, gospodinele pregătesc pe lângă mucenicii obișnuiți și „uitata pentru morti”. Este un mucenic mult mai mare, în formă de om, care are gură, urechi, nas și gură, dar fără ochi. Acesta este dedicat celor trecuți în lumea drepților care au fost uitați și nu sunt pomeniți. Tradiția spune că micuții joacă mucenicul în jurul unui foc aprins în gospodărie, apoi îl ung cu miere și îl mănâncă.
Ingredientele necesare
Pentru a realiza cei mai buni mucenici pufoși umpluți cu nucă și scorțișoară, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 520 g făină albă, 300 ml lapte călduț, 3 linguri cu zahăr, 1 ou, 7 g drojdie uscată, ¼ linguriță cu sare, 2 linguri cu coajă rasă de lămâie, 1 lingură cu coajă rasă de portocală, esență de vanilie sau rom, 50 g unt.
Pentru umplutura de nuci vă sunt necesare 300 g nucă măcinată, ½ linguriță cu scorțișoară, 100 g zahăr, lapte.
Mod de preparare
Cerneți făina într-un vas, apoi adăugați drojdia uscată și amestecați. Puneți apoi sarea, oul bătut, zahărul, esența de vanilie sau de rom. Ulterior adăugați laptele călduț, se amestecă ușor. Urmează untul topit și răcit. Amestecați până când aluatul devine elastic.
Acoperiți cu o folie și un prosop și lăsați la dospit, pentru cel puțin o oră. Luați apoi coca, puneți pe un vas uns cu unt și mai frământați ușor. Puneți iar la dospit pentru jumătate de oră. Pentru a face umplutura de nucă, amestecați 200 g de nucă măcinată cu scorțișoara și zahărul, adăugați laptele treptat. Amestecați bine până când crema e bine legată.
Împărțiți mucenicii în opt bucăți
Scoateți aluatul de mucenici și împărțiți în opt părți. Se întinde fiecare bucată, se unge cu cremă de nuci și se rulează. Se unesc capetele și se formează cifra opt. Tapetați o tavă cu hârtie de copt. Ungeți mucenicii cu un gălbenuș de ou bătut. Puneți la crescut în tavă pentru zece minute. Mucenicii se coc timp de maxim o jumătate de oră. După ce sunt scoși din cuptor, se ung cu miere, apoi se presară nucă măcinată.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook