Dan Spătaru a fost prima mare vedetă de la noi. O voce inconfundabilă, memorabilă, o ținută de vedetă internațională.
Toate piesele lui Dan Spătaru au fost șlagăre. Cine nu știe ”Toate drumurile noastre”, ”Măicuță, îți mulțumesc”, ”Trecea fanfara militară” ori ”Țărăncuță, țărăncuță”? Avea 28 de ani când a ajuns în Cuba, la un festival internațional de muzică ușoară. A fost aplaudat 16 minue și 19 secunde și așa a intrat în Cartea Recordurilor.
Dan Spătaru s-a îndrăgostit la prima vedere
Era adulat de femei pentru vocea sa unică, pentru ținută, pentru piesele pe care le cânta, la nivel internațional. Aproape toate piesele lui Dan Spătaru au fost șlagăre. Abia la 33 de ani, în anul 1972, o cunoaște viitoarea soție, Sida, balerină la „Teatrul Fantasio” din Constanța. Era una dintre cele mai frumoase femei de pe scena baletului românesc din anii ʼ70.
Sida a povestit, la un moment dat, cum a cucerit-o Dan Spătaru: “Ne-am cunoscut la un turneu în ţară, a fost dragoste la prima vedere. Dan Spătaru era cap de afiş, un tânăr chipeş şi şarmant, eu eram balerină, m-a cucerit cu trandafiri roşii. Era un romantic incurabil, un adevărat cavaler. Povestea noastră a fost ca în basme. Când ne-am mutat împreună, nu exista zi să nu-mi aducă flori, cadouri multe, de oriunde venea, aducea daruri din inimă. A fost un om deosebit, un soţ perfect”.
S-au căsătorit în 1974 și au avut un copil, Dana. După mărturiile soției, Dan Spătaru a fost „familist convins” și „un model de tătic”.
Când Dan Spătaru murit (8 septembrie 2004, la 64 de ani), fiica sa Dana era însărcinată. După un mariaj eşuat, Dana Spătaru şi-a refăcut viaţa alături de un alt bărbat. Din păcate nici cel de-al doilea mariaj nu a fost cu noroc, iar cei doi au divorţat.
Dan Spătaru, biografia
- Dan George Spătaru s-a născut la 2 octombrie 1939, în Aliman, Constanța. S-a stins din viață la 8 septembrie 2004, în București, în urma unui infarct. Marele interpret a lăsat în urmă un adevărat tezaur. Piesele interpretate de el reprezintă cea mai importantă avere lăsată în urmă. A mai lăsat o soție îndurerată, Sida și o fiică, dar și o nepoțică, care are mari șanse să îi urmeze în carieră.
- Dan George Spătaru s-a născut într-o familie de învățători. Când avea 12 ani, mama sa a murit, iar cei doi copii ai familiei s-au mutat la Medgidia la o mătușă. Aici Dan a făcut liceul și a început cariera de fotbalist. Postul pe care a evoluat a fost cel de mijlocaș. A jucat la „Progresul”, apoi la „Știința București”.
- În anul III la „Facultatea de Educație Fizică și Sport” a trebuit să se lase de fotbal, avea hernie de disc. S-a dedicat școlii și muzicii. Dan Spataru era student când a început să cânte la „Casa Studenților” în anul 1962. A început cu muzică italiană, care era la modă.
- Compozitoarea Camelia Dăscălescu a fost aceea care l-a remarcat și a făcut cu el lecții. Primele bucăți muzicale interpretate de Dan Spătaru au fost ale Cameliei Dăscălescu. Primul mare succes l-a avut cu „Măicuța mea”, de Temistocle Popa.
- Aproape toate cântecele interpretate de Dan Spătaru au fost șlagăre. Sunt îndrăgite și astăzi de români din toate generațiile. Ne-a lăsat şlagăre memorabile: „Țărăncuță, țărăncuță”, „Nici o lacrimă”, „Nu-ți șade bine când plângi”, „Nu m-am gândit la despărțire”, „Oare, oare, îți pare rău”, „În rândul patru”, „Drumurile noastre” și multe altele. Dan Spătaru a bătut, în Cuba, recordul la aplauze: 16 minute și 19 secunde.
- La înmormântarea lui Dan Spătaru au participat peste 10.000 de persoane.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook