Simona Ionescu / Redactor Șef

Divertis, grupul umoristic ce a făcut istorie. Totul a pornit de la trei studenți și a continuat trei decenii

Divertis, grupul umoristic ce a făcut istorie. Totul a pornit de la trei studenți și a continuat trei decenii
Cea mai veche gașcă de umor din România are o istorie care s-a întins pe trei decenii. Trupa Divertis a pornit de la trei studenți plini de umor, care au reușit să creeze o legendă în peisajul de comedie autohton. De-a lungul anilor, o serie de artiști s-au alăturat proiectului iubit de o țară întreagă.

Povestea grupului Divertis începe cu trei studenți plini de umor care aveau să facă din asta o meserie ce s-a întins pe trei decenii. Toni Grecu, Doru Antonesi și Florin Constantin au fondat grupul umoristic în anul 1981, iar de-a lungul anilor li s-au alăturat și alții. Echipa s-a completat cu: Ioan Gyuri Pascu, Cătălin Mireuță, Ghighi Bejan, Doru Pârcălabu, Cristian Grețcu, Ioan T. Morar, Silviu Petcu, Valentin Darie și Valentin Gora.

La doar un an de la înființare, în 1982, Divertis susținea primul show pe scenă, numit „Televiziunea”, care avea să aducă grupului premiul I la secțiunea grupuri satirice a Festivalului Umorului „C. Tănase” de la Vaslui. Tot în toamna acelui an au apărut și celebrele basme: basmul arab, basmul chinezesc, basmul rusesc, basmul eschimos și basmul american.

În anii comunismului, grupul Divertis s-a bucurat de un mare succes în rândul studenților, al tinerilor în general, iar textele scheciurilor lor circulau în multe medii din cauza „șopârlelor” critice la adresa situațiilor generate de regim.

Numele ”Divertis”, dat de Toni Grecu 

La ani distanță, Doru Antonesi avea să dezlege misterul numelui ”Divertis”, despre care toată lumea credea că a avut o întreagă strategie în spate. Nu era însă deloc așa, după cum avea să lămurească comediantul: 

Numele grupului a fost pus de către Toni Grecu
Sursa foto: Facebook

”Numele e dat de Toni și nu l-am înțeles multă vreme. A venit într-o după-amiază la noi și a zis: Gata, știu cum ne vom numi: Divertis. Are cineva o altă idee?. Noi am ridicat din umeri și așa a rămas. Asta se întâmpla în 1981. Mai târziu, toată lumea vorbea despre marele brand Divertis, dar eu n-am priceput ce era mai special decât că numele a apărut așa, într-o zi oarecare, fără să aibă vreo poveste complicată”, a explicat Doru Antonesi. 

Primii ani de celebritate 

La doar câțiva ani de la nașterea Divertis, grupul avea să cunoască celebritatea, devenind un adevărat fenomen pentru acea vreme. În 1983 s-au alăturat proiectului Valentin Gora, Doru Parcălăbu și Ghighi Bejan. După mai multe reprezentații în taberele studențești, Divertis devenea în 1984 preferatul românilor în materie de umor.

Divertis avea în programul său satira socială și politică Sursa: Facebook

Până în 1990, spectacolele avea ca teme satira socială și politică, fapt ce șoca și încânta în egală măsură. Despre acest lucru vorbea chiar Toni Grecu la un moment dat: ”Spectacolele grupului Divertis erau foarte puține, din păcate, deloc mediatizate, dar intens și perfect controlate. Spectacolele din perioada 1981-1990 au toate aceeași trăsătură: satira socială și politică bazată pe inconștiența noastră specifică vârstei”. 

”Toți se întrebau de unde avem atâta curaj”

„Toți se întrebau de unde avem atâta curaj să spunem în public asemenea lucruri, chiar dacă era vorba despre satiră sau ironie, și nu de critici cu nume proprii. Pentru noi era un joc, un joc în care imaginația își croiește drum prin cotidian”, povestea acesta. 

În anii ’90, trupa susținea turneu în toată țara, iar temele preferate erau cele la adresa regimului. Erau subiecte de natură socială, destul de curajoase. Bine, „curaj“ este un cuvânt complex. Curaj au numai unii oameni, atunci când sunt conştienţi de pericolul care îi paşte. Dacă nu eşti conştient de acest pericol, nu îi mai spui curaj, ci – simplu – inconştienţă. 

Divertis a fost ”o inconștiență frumoasă”

Ei, asta a fost calitatea noastră. O inconştienţă frumoasă, pentru că am avut satisfacţii uluitoare. Oamenii îşi făceau cruce, nu le venea să creadă că, pe o scenă, în faţa unui public, puteau auzi glume – aluzive, e-adevărat – atât de transparente la adresa regimului comunist. Am câştigat premii la toate festivalurile la care am participat”, a mai spus Toni Grecu. 

grupul Divertis
Așa arăta grupul la sfârșitul anilor 90. Sursa foto: Facebook

În același interviu oferit Adevărul, Toni Grecu a vorbit și despre cum i-a ajutat cenzura comunistă să devină populari. Acesta a povestit o întâmplare amuzantă de pe vremea când cuvântul ”dolar” era interzis: ”Oho, cenzura! A fost un joc de-a şoarecele şi pisica. Cenzura a reuşit să ne facă nişte servicii colosale. De ce? Se cerea textul înainte de a urca pe scenă la un festival. Îl citea responsabilul cu propaganda şi zicea: „Păi, ce scrie aici? Cum adică «trusa asta de scule costă 500 de dolari»? Cum să spui cuvântul «dolari»?“. Era interzis.

Cenzura comunistă le-a fost avantaj 

Existau norme care interziceau rostirea anumitor cuvinte în public, printre care orice valută occidentală. Românii nu trebuiau să ştie că există şi altfel de bani. Fac o paranteză: dacă te prindea Miliţia cu un dolar asupra ta, făceai puşcărie ani de zile! 

Revenind: cenzorul taie cuvântul „dolari“ şi deasupra scrie: „orice altă monedă“, din sistemul blocului comunist, se subînţelegea. Când am urcat pe scenă am spus aşa: „Această trusă de scule costă 500 de orice altă monedă“. Şi colegii mei au jucat tot textul citind indicaţiile de cenzură. S-a rupt sala de râs. Au înţeles. Asta a făcut să câştigăm locul întâi”, a adăugat Toni Grecu.

Perioada ”Ioan Gyuri Pascu

În 1987, odată cu venirea în grup a lui Ioan Gyuri Pascu, Divertis a introdus momente muzicale în program, dar și improvizații de tip ”interviu”.

Ioan Gyuri Pascu avea să părăsească grupul după mai mult de 20 de ani, în 2008, pentru a se ocupa de alte proiecte personale. 

Ioan Gyuri Pascu s-a alăturat grupului în 1987
Sursa foto: Facebook

”Preocupările mele sunt diverse… Dar inima mea este mereu alături de marea inimă Divertis. N-am nici cea mai mică intenție de a sta departe de prietenii mei. Acest grup rămâne o forță spirituală care a trezit mulți români. Nu a început și nu s-a sfârșit cu Gyuri Pascu. Divertis este inteligența românului în acțiune“, declara actorul la un moment dat vizavi de plecarea sa. 

Colaborarea cu Antena 1 și Pro TV 

Între 2003 și 2009, grupul a trecut de la turnee în țară la colaborarea cu postul TV Antena 1. S-au alăturat Divertis artiști precum Monica Anghel, Daniel Buzdugan, Dragoș Stoica, Jojo și Paula Chirilă. Celebrele emisiuni precum Divertis Park, Piața Divertis sau Divertis Mall au rămas în memoria românilor până în ziua de azi. 

Ulterior, în 2009, grupul trece la Pro TV și marchează alte două emisiuni de mare succes: Divertis – Land of Jokes și Divertis – Serviciul Român de Comedie.

Ruptura din 2011

La 30 de ani de la înființare, Divertis s-a împărțit în două, însă povestea nu se terminase încă. Actorii care au apărut în Servicul Român de Comedie au rămas la Pro Tv, cei din Land of Jokes s-au redenumit Distractis și au plecat la TVR. 

Din grupul Distractis au făcut parte Silviu Petcu, Ioan Gyuri Pascu, Cristian Grețcu, Doru Antonesi, Cătălin Mireuță, Florin Constantin, Paula Chirilă și alții. Ulterior, o parte dintre membri Divertis au început o emisiune la Digi24, din echipă făcând parte: Toni Grecu, Claudiu Maier, Jojo, Cătălin Neamţu, Iulian Postelnicu, Cosmin Natanticu și Gicu Andreescu-Gojira.

Ce s-a ales azi de Divertis 

Anii au trecut și, deși grupul Divertis a marcat o pagină importantă din istoria umorului românesc, membri săi au fost marcați de trecerea timpului. Dintre fondatorii originali ai trupei, Toni Grecu a avut o perioadă în care s-a retras din fața camerelor. A revenit însă, recent, când a și anunțat că va susține un spectacol Divertis pe 6 aprilie la Sala Radio. 

Toni Grecu pregătește un show la Sala Radio pe 6 Aprilie
Sursa foto: Facebook

Cu Florin Constantin, viața nu a fost prea blândă. În urmă cu mai mulți ani, o explozie i-a distrus apartamentul. În urma exploziei în care Florin Constantin a rămas fără casă, două persoane şi-au pierdut viaţa, alte 11 persoane au fost grav rănite, iar 16 apartamente au fost grav afectate. Un bilanț greu de gestionat. 

Florin Constantin și-a pierdut casa într-o explozie

Actorul a mărturisit că nu va putea să uite niciodată teribilele momentele de atunci și drama care a urmat. Soția sa, Iuliana, a fost afectată de depresie și a urmat tratament în urma evenimentului.  Totul s-a rezolvat însă într-un final. 

Lui Florin Constantin i-a ars casa
Sursa foto: evz.ro

În anul 2019 Florin Constantin și soția sa au fost despăgubiți cu suma de 50.000 de euro și și-au cumpărat o locuință cu grădină în comuna Tomești din județul Iași, în valoare de 80.000 de euro.

Ioan Gyuri Pascu s-a stins prea tânăr 

În 2016, unul dintre cei mai iubiți membri ai trupei, Ioan Gyuri Pascu, s-a stins la doar 55 de ani. Cauza a fost a fost afecţiunea de cord de care suferea, pe fondul diabetului preexistent.

Ioan Gyuri Pascu s-a stins la doar 55 de ani
Foto: Facebook

A fost un talent cum rar se întâlnește, așa cum au recunoscut chiar foștii lui colegi de trupă: ”Gyuri avea talentul rar de a imita orice fel de accent din țara asta, fie în românește, fie în ungurește. Rar vezi așa ceva, foarte rar! Gyuri a fost omul care a făcut mereu doar ce a vrut. Era aproape imposibil să nu râzi la ceea ce spunea”, rememora Doru Antonesi în urmă cu câțiva ani. 

Ceilalți membri ai trupei, care s-au alăturat de-a lungul vremii proiectului, activează în industria de divertisment și acum, însă pe diverse alte proiecte. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre