Louis de Funes a fost unul dintre cel mai mari actori de comedie din toate timpurile, iar titulatura și-a câștigat-o pe merit. La fel ca și porecla de „omul cu 40 de fețe pe minut”, datorită mimicii expresive de care dădea dovadă în toate filmele în care a jucat. „Jandarmul din Saint Tropez” a avut o viață fascinantă, plină de poezie și demnă de roman.
De altfel, legătura lui Funes cu literatura era una strânsă, căci ce-a de-a doua sa soție, Jeanne Augustine Barthélémy de Maupassant, era strănepoata celebrului scriitor francez Guy de Maupassant și era, la rândul ei, tot scriitoare.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
Funes a cântat jazz înainte să joace în filme
Louis de Funes, botezat Louis Germain David de Funès de Galarza, s-a născut în 1914 în Franţa şi a dovedit un interes pentru activităţile artistice încă din copilărie. În şcoală a pictat, iar mai târziu a renunţat la cursuri şi a cântat jazz într-un bar din Paris.
Primul film în care a apărut a avut premiera în 1945, pe când Funes avea 31 de ani, însă, după cum povestea chiar el, a avut ghinionul să aştepte aproape 20 de ani şi să joace în peste 80 de pelicule până să primească un rol principal şi să-i fie recunoscut talentul actoricesc.
A jucat alături de nume mari ale cinematografiei vremii
Louis de Funes obişnuia însă să spună despre el că e o fire timidă şi că nu are nimic în comun cu personajele sale, deşi aproape toate au rămas întipărite în memoria tuturor cinefililor. Și-a impus greu, însă definitiv, personajul care a devenit un limbaj internațional mai târziu: un omuleţ irascibil, agitat, cârcotaş, care gesticulează şi se strâmbă mult.
Actorul a jucat alături de nume mari ale scenei cinematografice franceze, precum Yves Montand, Annie Girardot sau Jean Gabin, iar pentru seria „Jandarmii” a filmat împreună cu Jean Girault. Portofoliul lui Funès numără în total 130 de roluri în filme şi peste 100 de roluri în teatrul francez, însă scena nu a fost singura sa pasiune. Naţionalist recunoscut, Louis de Funes a fost cavaler în Legiunea Franceză de Onoare, iar în 1998 a fost tipărit un timbru poştal în onoarea sa.
A avut două soții și trei copii
Louis de Funes s-a căsătorit prima dată la Saint-Étienne pe 27 aprilie 1936 cu Germaine Louise Elodie Carroyer, care i-a dăruit un fiu, Daniel Charles Louis, născut pe 12 iulie 1937. Pe 13 noiembrie 1942 cei doi au divorțat.
În anii celui de-al doilea război mondial, actorul, necunoscut încă la acea vreme, s-a îndrăgostit de Jeanne, strănepoata lui Guy de Maupassant, care i-a devenit soţie pe 20 aprilie 1943 și a rămas alături de el toată viața. În urma mariajului celor doi s-au născut doi fii: Patric, născut pe 27 ianuarie 1944, care nu a arătat niciun fel de atracţie faţă de actorie. Acesta a preferat medicina şi a devenit un excelent radiolog. Al doilea fiu, Olivier, născut pe 11 august 1949, a apărut în mai multe filme alături de tatăl său, dar a renunţat la cariera de actor şi a devenit pilot de avioane la Air France.
A readus castelul familiei Maupassant la gloria de odinioară
Atunci când voia să fugă de faima pe care și-o câștigase, Funes se refugia la castelul său de pe Valea Loarei, numit „Château de Clermont”. Castelul, situat în orașul Cellé, a fost construit inițial în 1649 și deținut de familia Maupassant. Funès l-a achiziționat în 1967 pentru 830.000 de franci (aproximativ 200.000 de dolari).
Actorul a restaurat castelul la gloria sa de odinioară, umplându-l cu mobilă antică, tapițerii și picturi. Proprietatea includea, de asemenea, grădini extinse și o piscină mare. Castelul a servit drept refugiu liniștit pentru de Funès și familia sa. Actorul se putea retrage aici ca să se relaxeze de presiunile carierei sale.
Funes are un trandafir denumit după el
Atunci când nu juca în filme, Louis de Funes se relaxa în curtea castelului său și făcea pe grădinarul, activitate care îl relaxa. Tocmai de aceea, casa Meilland Richardier a denumit un trandafir hibrid portocaliu după numele marelui actor.
La 27 ianuarie 1983, Louis de Funes a murit în urma unui atac cerebral. A fost înmormântat în grădina castelului Clermont. După moartea lui Louis de Funès, Jeanne, rămasă văduvă, s-a mutat într-un apartament de pe strada Montpensier din Paris.
Bolnavă şi slăbită de mai multe luni, Jeanne a fost nevoită să îşi părăsească apartamentul pentru a se instala într-o clinică medicală în apropiere de Longjumeau, iar la 7 martie 2015 a murit și ea, la vârsta de 101 ani.
Familia lui Louis de Funes nu a mai putut ține castelul din punct de vedere financiar și, în 1986 a vândut proprietatea unei asociații care se ocupa de pacienți cu boli mintale.
Foto: Facebook / Pinterest
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook