Simona Ionescu / Redactor Șef

Robin Williams s-a sinucis lovit de demență. Voia să îi ajute pe oameni „să se teamă mai puțin”

Robin Williams s-a sinucis lovit de demență. Voia să îi ajute pe oameni „să se teamă mai puțin”
În august s-au împlinit opt ani de când îndrăgitul actor Robin Williams s-a sinucis. Avea 63 de ani când  și-a curmat zilele. Ulterior, medicii au stabilit că o boală cruntă de care suferea acesta l-a împins să comită cumplitul gest.

Doi dintre cei trei copii ai acestuia au lansat, zilele trecute mesaje de suflet pentru cel pe care l-au adorat. „Tată, la opt ani de când te-ai stins, îmi amintesc cât de incredibil de bun și de vesel erai. Îți duc dorul foarte tare, iar astăzi îți vom sărbători viața. Te iubesc atât de mult”, a scris Zachary Williams, fiul cel mare al actorului, pe Twitter. Acesta are 39 de ani.

Sora sa, Zelda, în vârstă de 33 de ani, și-a comemorat părintele cu un citat din scriitorul japonez Haruki Murakami: „Odată ce furtuna s-a sfârşit, nu îţi vei mai aminti cum ai reuşit să treci prin ea, cum ai supravieţuit. Nu vei putea fi sigur cu adevărat nici dacă furtuna s-a sfârşit. Un lucru este cert însă: atunci când vei ieşi cu bine din furtună, nu vei mai fi aceeaşi persoană care erai înainte”.

Profund marcată de modul în care părintele său și-a încheiat viața, ea a împărtășit pe Twitter câteva surse de ajutor pentru cei care se luptă cu gânduri suicidale, alături de care a scris câteva cuvinte: „Nu cer multe, dar dacă se poate, fiți buni cu inimile voastre astăzi. Știu că eu încerc să fiu”. Cei doi mai au un frate, Cody, de 30 de ani.

Cenușa actorului a fost aruncată în Pacific

Robin McLaurin Williams s-a născut în 1951 în Chicago. Cariera sa a fost de  comic și actor. A devenit celebru datorită rolului Mork din „Mork și Mindy”, iar mai târziu a făcut comedie pe scenă și a jucat în multe filme începând cu 1980.

Williams a fost onorat în 1998 cu Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar. A mai fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în 1988, cu rolul interpretat în „Bună dimineața, Vietnam!”, în 1990 pentru rolul din „Cercul poeților dispăruți”, iar în 1992 pentru cel din „Regele pescar”.

Robin Williams a murit în august 2014, la vârsta de 63 de ani. El s-a spânzurat. Oricât de greu de crezut pare, vedeta de cinema care avea și un premiu Oscar la activ, pentru rolul din „Good Will Hunting”, suferea de depresie. Boala a avansat rapid mai ales după ce fusese diagnosticat greșit cu Parkinson. După moarte abia s-a aflat că suferea de demență cu corpi Lewy, un tip de demență ce se caracterizează prin degradarea progresivă a funcțiilor cognitive.

Conform  unei dorințe exprimate în timpul vieții, trupul actorului a fost incinerat, iar cenușa a fost împrăștiată în largul Oceanului Pacific.

Văduva lui Robin Williams i-a fost alături până în ultimul moment

Văduva lui Robin Williams, Susan Schneider Williams, a declarat că actorul „a fost urmărit de un monstru invizibil”, în ultimele sale luni de viață. În documentarul „Robin’s Wish”, lansat la 1 septembrie 2020, pe platformele digitale, Susan a vorbit deschis despre problemele cu care soțul ei s-a confruntat înainte de a se sinucide și cum starul de la Hollywood nu înțelegea ce i se întâmplă, de ce boală suferă mai exact.

„Robin și cu mine știam că sunt probleme. Robin avea dreptate când îmi spunea: Tot ce vreau e să-mi repornesc creierul”, a declarat ea pentru Hoda Kotb, la Today. “În acel moment, i-am promis că-i vom da de capăt, dar nu știam că asta se va întâmpla după ce el nu va mai fi”.

Boala Lewy, cea mai comună demență, după Alzheimer

Schneider Williams crede că boala Lewy a fost cea care  l-a determinat pe soțul ei să se sinucidă. Aceasta este o formă de demență, o boală neurologică care „poate duce la probleme mintale grave, dar și locomotorii și de comportament”, potrivit National Institute on Aging. Boala Lewy este a doua cea mai comună formă de demență degenerativă, după Alzheimer.

„Am fost chemată pentru a vedea raportul legistului. Au discutat cu mine și mi-au spus că principala cauză a decesului a fost demența Lewy. Au început să-mi vorbească despre neurodegenerare. El nu mai gândea corect”, a spus Schneider Williams.

În cazul actorului, medicul care i-a investigat creierul după deces se miră că acesta „mai putea să meargă, să se miște”. „Boala Lewy este devastatoare, este rapidă, progresivă”, a spus și doctorul Bruce Miller, director la Memory and Aging la University of California, San Francisco. „A fost cea mai devastatoare formă de boală Lewy pe care eu am văzut-o”, a completat specialistul.

Ultima dorință: „Vreau să ajut oamenii să se teamă mai puțin”

Actorul fusese anterior diagnosticat cu boala Parkinson și se temea ca ar putea suferi și de demență sau schizofrenie. Acela a fost momentul în care a început să devină paranoic, de teamă, și își pierdea simțul realității. „Vedeam un om care nu mai era el și care credea că nu poate fi iertat”, a declarat regizorul “Night at the Museum”, Shawn Levy, în documentar.

Pe măsură ce boala avansa, doctorii le-au recomandat lui Williams și soției sale să doarmă în paturi separate. Acest moment a stârnit și mai multă confuzie în mintea starului. „Mi-a spus: Asta înseamnă că suntem despărțiți?’, iar acela a fost un moment șocant să îți privești cel mai bun prieten, partenerul, dragostea ta și realizezi ce prăpastie uriașă există și nu-ți dai seama ce a creat-o”.

Schneider Williams a publicat și un eseu în care a vorbit despre această cumplită boală, în American Academy of Neurology, în 2016. Ea a sperat ca astfel  va atrage mai mult atenția asupra acestei cumplitei maladii de care a suferit soțil ei. „Robin își dorea mereu să-i ajute pe ceilalți”, a mai spus ea.

„L-am întrebat la un moment dat: Când vom ajunge la finalul vieților noastre și ne vom uita înapoi, ce ai vrea sa vezi că am făcut? Fără ezitare, mi-a spus: Vreau să ajut oamenii să se teamă mai puțin. Mi s-a părut atât de fumos. Și i-am spus: Dragul meu, deja faci asta. Asta faci tu. Și este grozav”.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre